Årsmodell på treväxlad sachsmotor

Årsmodell på treväxlad sachsmotor

Publicerad


Fråga: Hej. När jag lossade min treväxlade Sachs med fotväxel för att skicka för renovering så hittade jag ett stansat nummer -76 under en motorhalva! Kan man tro att det är tillverkningsåret på motorn?
Tord Karlsson

Svar: Hej Tord! Siffrorna som är stansade på undersidan av blockhalvorna är så kallade matchningsnummer. Alltså ett enkelt sätt att se att blockhalvorna passar hop.

Jag har snabbkollat under mina treväxlade Sachs som sitter på orörda originalmopeder. En motor som är från 1971 har nummer 33 på undersidan och en annan från 1975 har matchningsnummer 76.

Men du kan kolla i din motor när den är tillverkad. På transmissionssidan av höger motorblock finns årtalet etsat. Antal prickar anger tillverkningsmånaden. Se bild nedan. Dessa märkningar har jag bara funnit på Sachsmotorer från 70-talet och jag är osäker exakt när de började märka.

Om du har tur så står även tillverkningsår på motorskylten. Se om du har årtal etsade under texten baujahr (tillverkningsår) vilket ofta är förkortat till Bauj på din motorskylt. Se bild två nedan.

 

Josefine Andersson

Sachsmotor som är tillverkad och monterad 1973 i november. Osäker på varför den även är märkt 72.

Här kan det vara stansat tillverkningsår på din motor, exempel 75 = 1975. Tyvärr står det inget på denna typskylt.

On
Off

3 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-09

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842