Fem jänkemodeller under luppen

Fem jänkemodeller under luppen

Publicerad

Björn Meyer kollar in fem amerikanska småttingar från Brooklin.

Tänk om det kom en sådan här godbit när svenssonvagnen rasat! Det vore lite ljus i mörkret. Brooklins Chevrolet-bärgningsbil är solid, tung som en sten och har detaljer och precision över modelltillverkarens standardklass. Frän! Pris: 750 kronor.

Fords fyrtia är en av de riktigt eftertraktade bland biltillverkarens modeller. Och Brooklin fick till en skön Sedan Delivery när de gjorde 1:43-modell. Möjligen är den lite detaljfattig men ändå trevlig. Pris: 750 kronor.

En Henry J tänker du? Nej, det här är faktiskt en modell av en Allstate 1952, bilen som såldes av amerikanska affärskedjan Sears. Och en gissning på Henry J är förstås en bra gissning då Kaiser-Frazer, som byggde bilen, baserade Allstate på Henry J. Brooklins modell i "Turqouise blue" är en höjdare. Enda minuset är de "överlackade" kromemblemen. Pris: 750 kronor.

Den gamla Dodgeskåpbilen har helt okej kaross med enkla men trevliga detaljer. Sidomålningarna känns väl platta men texten "Burma Shave" har en rolig bakgrund. Som namnet antyder rör det sig om raktillbehör, närmare bestämt raklödder utan borste. Företaget gjorde sig känt för att sätta upp reklamskyltar längs vägarna där man fick hela meddelandet presenterat på flera skyltar som passerade efter varandra. Pris: 750 kronor.

Racerlegendaren Carroll Shelby och biluthyrningsföretaget Hertz fick på sextiotalet en snilleblixt: De tog fram en specialserie med heta Mustanger enbart för Hertz. Modellen fick heta G.T. 350 H - med H:et för Hertz förstås. Sextiosexan har de rätta formerna och de rätta färgerna - parat med en kaross som känns bra. En läcker modell, som kostar cirka 850 kronor.

Av: Björn Meyer

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Yamaha PW 50 som inte vill varva upp

2 kommentarer

Bengor: Hej ! Lars Berg: Det finns en Service / ägare manual på Engelska – Tyska – Franska till denna Ladda ner helt gratis en PDF fil Länk:...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206