Traktormuseet har öppnat

När bandet till Åse traktormuseum i Trångsviken skulle klippas – eller snarare köras av – var det en nybörjare som satt vid ratten. Men trots smått fuktiga handflator så tvekade Arbetsmarknadsverkets generaldirektör Angela Bermudez Sandkvist inte en sekund när hon överraskande fick uppdraget att ratta en röd BM-Victorn rakt genom bandet.

– Det var en av de mest exotiska invigningar jag varit med om, jublade hon när hon efter sitt livs första traktorfärd kramade om bröderna Åsling som står bakom den nya museisatsningen.

Det är tätt mellan veterantraktorerna på museet. Under tak i det nyuppförda museet, ett gammalt mobiliseringsförråd som flyttats från Lakaträsk i Norrbotten, står ett sextiotal.

– Hälften av traktorerna här inne är direkt körbara, förklarar Per Åsling som tillsammans med brorsan Hans samlat på traktorer i 35 år.

Dagen till ära hade också den traktor som lade grunden till samlingarna, en Case R från 1938, gjorts startklar och kördes inom området. Hela samlingen omfattar drygt 100 traktorer och omspänner allt i från det tidiga 1920-talets Fordson ”Låglund” till Volvo BM från 1970-talet.

– Just på BM och Volvo är vi tämligen kompletta. Vi har medvetet nischat in oss på att försöka leta fram en traktor av varje modell som tillverkats av BM och Volvo. Drömmen vore ju annars att hitta ett exemplar av varje traktor som tillverkats eller funnits i Sverige. Men det känns tyvärr som värsta överkursen att gå i land med det, förklarar Hans Åsling med ett leende.

Istället har museet siktat in sig på provinsiella traktorer och invigningspubliken kunde gotta sig i fler än 20 olika märken. Flera var dessutom var representerade med många olika modeller – där åtskilliga var från tiden före andra världskriget. Till upplevelsen bidrog även den säregna doften av linolja och smörjmedel.

– Vår tanke är att försöka bevara och visa traktorerna precis sådana som de var när de användes ute på åkern. Kort sagt skall vi när som helst kunna ta ut en traktor och använda den till det den var avsedd för. Att höra och se traktorn i arbete ger besökaren ytterligare en dimension, förklarar Hans Åsling. Dessutom är det häftigt, tillägger han med ett skratt.

Vill du läsa mer kan du kolla in Åse traktormuseums hemsida .

Av: Per Ericsson

Traktormuseet har öppnat Traktormuseet har öppnat Traktormuseet har öppnat

Traktormuseet har öppnat Traktormuseet har öppnat Traktormuseet har öppnat Traktormuseet har öppnat Traktormuseet har öppnat Traktormuseet har öppnat Traktormuseet har öppnat Traktormuseet har öppnat

Rulla till toppen