Yamaha PW 50 som inte vill varva upp
2 kommentarer
Bengor: Hej ! Lars Berg: Det finns en Service / ägare manual på Engelska – Tyska – Franska till denna Ladda ner helt gratis en PDF fil Länk:...
Tvåhjulingen gick som en klocka för några månader sedan - men nu vill den inte starta! Bara lugn, så här får du igång den på ett kick...
Känns det igen? Den ystra maskinen har av någon outgrundlig anledning tappat lusten att starta. Och allt som har hänt är att den har stått stilla några månader. Fast det är just det som är grejen - stillaståendet.
I gamla instruktionsböcker finns det olika felsökningsscheman som man kan kolla i vid driftstörningar, och jag citerar en bok från 1954: "Undersök om bränsle finnes, att kranen är öppen samt att mekaniskt fel ej föreligger".
Nu är jag rätt så övertygad om att den genomsnittliga läsaren av Classic Motor redan testat ovan nämnda tips, och vi kliver direkt upp på en högre nivå och börjar med att ge oss in på bränslespåret.
Okej, motorn startar inte, och vi konstaterar att det kommer bensin fram till förgasaren genom att flöda densamma, eller genom att lossa bensinslangen. Vackert så, men kommer bensinen vidare in i motorn? På bild 2 ser vi ett skräckscenario - en förgasare som stått fuktigt. Här finns så mycket vitt pulver att man lätt skulle fastna i tullen! Pulvret består av oxider som bildats av luftens fuktighet.
På en sådan här enkel förgasare kan man snart få ut det vita otyget så att förgasaren fungerar igen, men på en mer avancerad förgasare med mängder av smala kanaler kan det vara kört! Oxidpulvret blir som cement och kan vara omöjligt att avlägsna ur trånga kanaler.
Ett oprövat tips som ska hjälpa mot detta elände såg jag i svenska Triumphklubbens tidning för några år sedan. Man doppar hela förgasaren i Kalkosan, ett syrabaserat avkalkningsmedel. Fast med några varningens ord: max 20 minuter - annars kan förgasaren försvinna! Och skölj noggrant med massor av vatten efteråt.
Om vi går till andra ytterligheten så ser vi en minst sagt kladdig förgasare på bild 3. Vad har hänt - har någon saboterat maskinen under vintern? Nix, så här kan det se ut om flottörhuset var fullt med tvåtaktsbensin den där höstdagen då tvåhjulingen ställdes in i garaget. Bensinen dunstar och kvar blir då tvåtaktsoljan. Har man dessutom en otät bensinkran kan det fyllas på bensin i maklig takt som sedan dunstar varefter. Till slut har man ansenliga mängder tvåtaktsolja i botten på flottörhuset.
Även fyrtaktare kan råka ut för liknande på grund av ämnen i bensinen som dunstar väldig sakta (mer om detta längre fram). Oavsett om förgasaren är full med pulver eller seg olja så blir det startproblem. Om vi tittar på hålet huvudmunstycket på bild 4 förstår man att det knappast krävs grus och sten i systemet för att orsaka bränslestopp. Sensmoralen är alltså: stäng av bensinkranen och låt motorn smaska i sig den sista slatten i förgasaren innan vinterdvalan. Och förvara fordonet torrt.
Men det är inte alltid motorns eller ägarens fel att vårens start kan bli jobbig - det kan bero på bensinen också! Många har säkert upptäckt att gammal bensin från 70- och 80-talet ofta kan starta den sömnigaste motor, medan soppan från förra året inte gör det.
Varför fungerar då 30 år gammal bensin, men inte fjolårets? Så här är det: Bensin består av så kallade kolväten (förutom diverse tillsatser). Det är kolvätena som är själva bränslet, alltså där den kemiska energin ligger lagrad. Kolväten kan ha olika vikt och det finns då både lätta och tunga kolväten i bensinen, och allt där emellan.
Lätta kolväten är lättantändliga, men dunstar också väldigt fort. Tunga kolväten är svårare att få eld på och dunstar betydligt långsammare. Man kan säga att de lätta kolvätena är tändvätskan, och de tunga kolvätena är veden.
Vad händer då om bensinen inte förvaras i ett absolut gastätt kärl? Jo, de lätta kolvätena sticker iväg och kvar blir de tunga (och svårantändliga). Principen är densamma som för en hembränningsapparat. Man värmer upp mäsken så mycket att den flyktiga alkoholen ger sig av, men inte så mycket att vattnet följer med. Med hjälp av glaskulor i det så kallade kolonnröret kan man... ähum - var var vi? Jo, lätta kolväten lämnar bensinen först vilket lämnar kvar en kolvätebrygd som inte är lika lättantändlig längre.
För varje år som går försöker bensinbolagen krama ur mer bensin ur råoljan. Man låter därför mer av de tyngre kolvätena i råoljan bli bensin istället för att rata dem. Men ju mer tunga kolväten bensinen består av, desto mer lätta kolväten måste man tillsätta för att få ett bra genomsnitt som tänder lätt. Detta är egentligen inget problem - bara man använder fordonet regelbundet!
För oss som kör mer säsongsbetonat kan resultatet bli att man har en svårantändlig "kolvätegegga" kvar i förgasaren och tanken där alla lättantändliga "godsaker" sedan länge försvunnit ut i atmosfären. Motorer med insprutning klarar sig däremot bättre då dessa bränslesystem är i stort sett gastäta och förhindrar flykten av lätta kolväten. Sensmoral: Töm tanken också, och vänta med att köpa bensinen när det drar ihop sig för start. Man kan även tanka alkylatbensin vilken har bättre lagringsegenskaper än vanlig bensin.
Okej, då har vi rengjort förgasaren och fyllt på med ny, fräsch bensin. Om nu motorn ändå inte vill starta får vi slå in på ett nytt spår - tändsystemet. En klassisk felsökningsmetod är att skruva ur tändstiftet, lägga det på motorn och kicka runt den. Nu kan det gå på två sätt - antingen så gnistrar det eller så gnistrar det inte.
En lurig sak i sammanhanget är att en gnista får det svårare att hoppa om den befinner sig under tryck. Man brukar ha som tumregel att en gnista kan hoppa tio gånger längre vid atmosfärtryck (ute i det fria) jämfört med vad den klarar under tryck. I en motor är det ju så att gnistan kommer när kompressionstrycket är som högst, vilket kan ställa till det om tändsystemet inte är i bra skick.
Om man nu lägger tändstiftet på motorn och får fram en gnista är det ingen garanti för att gnistan finns där under kompressionstrycket. Ta ur stiftet ur tändhatten och ersätt det med en spik eller liknande. Håll spiken cirka 5 millimeter från gods och kicka igen. Om gnistan orkar hoppa den biten ska den klara en tiondel av det avståndet, alltså 0,5 millimeter, i förbränningsrummet. Om inte, är det dags att se över tändsystemet.
Vi konstaterar att motorn inte startar trots fräsch bensin. Gnistan kan då vara för svag eller obefintlig, vilket kan bero på:
1.Smutsigt och/eller blött tändstift. Ser stiftet ut som på bild 7 kan man kicka sig andfådd utan resultat.
2. Olja på brytarkontakterna. Vissa motorer har brytarna orienterade så att kontakterna pekar nedåt. Har man oljat in brytarnas smörjfilt för rikligt, eller att man har en läckande packbox vid vevaxeln kan olja sakta sippra nerför kontaktarmen och dränka kontakterna fullständigt - lagom till våren!
3. Abriss (fältbrytningsavståndet) kan stå fel. Ett symtom på detta är att motorn kan starta när lyset är avstängt, men inte tvärtom. Gnistan kommer när den ska, men är ack så svag. Detta gäller bara tändmagneter, inte batteritändning.
4. Din tändspole är färdig för pension. Äldre tändspolar med textilisolering drar i sig fukt från den omgivande luften, och går det för långt blir det överslag inne i spolen. Precis som med oss människor vill gnistor gå den enklaste vägen, och fuktig isolering är lättare att forcera än ett gnistgap på ett tändstift. Ibland kan man torka upp spolen med värme, men problemet kommer tillbaka, var så säker.
5. Även kondensatorer åldras och kan påverkas av fukt. Testa med en extern kondensator, men koppla ur den gamla under provet - den kan nämligen kortsluta den nya, och då märks ingen skillnad.
Av: Jim Lundberg
Bild 2: Knarksmuggling i förgasare? Nej, men oxid från fuktig förvaring. Den här moppen startar inte i första taget.
Bild 3: Segt som sirap. När bensinen dunstat blir bara oljan kvar. Kör förgasaren tom innan du ställer av.
Inte snabbast och inte bäst på halt underlag, men å andra sidan är det en av de roligaste bilarna på snö. Häng med på en tur längs vintergatan i Erik Boströms Opel från 1937.
I ett garage i Uppsala håller en Harley-Davidson JD på att återuppstå. Målet är att delta i The Race of Gentlemen i Wildwood, New Jersey, USA – men det blir nog tidigast 2022.
Du som väntar på att säsongen ska dra igång med Classic Motor Marknad i Västerås väntar förgäves. Den ställs in även i år givet covid-19-situationen, men Tjolöholm Classic Motor verkar bli av. Så här ser det ut för våra övriga engagemang.
Nu startar vi 2021 - gott nytt år önskar vi på Classic Motor! Klicka på pilen för att se vår nyårsfilm. Kommentera gärna!
I Classic Motor nummer 1 har vi traditionsenligt en jultävling. Dessvärre saknas ett "a" i namnet på en av de fiktiva förarna. Rätt namn är Alister Ghimbai.
Idag, den 27 december, är det 75 år sedan serieproduktionen av VW Typ 1 startade.
Träsvarvar, lödkolvar, stafflier och ångmaskiner - här kunde man lösa eventuella fritidsproblem!
Kom in i diskussionen
Yamaha PW 50 som inte vill varva upp
2 kommentarer
Bengor: Hej ! Lars Berg: Det finns en Service / ägare manual på Engelska – Tyska – Franska till denna Ladda ner helt gratis en PDF fil Länk:...
Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.
Textilisolerad spole. Värmes i ung i 100 grader 5-10 timmar. När spolen är varm doppar man ner den i fernissaburken och låter den ligga där tills den kallnar. Sedan tar man upp spolen och in i ungnen igen på 100 grader tills fernissan hårdnat.
Fördel om man värmer fernissan innan spolen doppas ner, fernissan blir tunnare och kryper in bättre.
Linolja går också bra eller chellacklösning.
Om dålig tändspole läser jag allt för en sådan spole har jag på 150cc JB motor. Vore fint med ett tips vart man för tag i någon som lindar om tändspolar till gamla hojar. Jims mekarhörna och tvåtaktsboken är kanon vid en renovering av en Monark Blue Figther -52a Tack för alla fina instruktioner Jim. MVH Ove B
Hej Ove!
Kul att du haft nytta av Stora Tvåtaktsboken! Om du inte vill ha en utanpåliggande spole (som visas i boken) kan du kolla med Kjell Gäf i Sösdala på telefon 0451-611 74. Han lindar om spolar.
Hej Jim, jag har en fråga kopplat till tändsystemet. Ska tändhatten vara utan motstånd på en gammal Monark med JB 128-motor? Anders Littorin
Hej Anders!
Tändhattar med motstånd används bara för att minska störningar på radio- och tv-apparater. Motståndet sänker tändeffekten något. Kör med en tändhatt utan motstånd.
Hej igen, min Monark startar och går jättefint efter att jag byggt om tändningen med utanpåliggande tändspole. Jag har även bytt kondensatorn. Men, det är ett riktigt gnistregn vid brytarspetsarna. Hur får jag bort det? Har för mig att det har att göra med kondingen, och den är bytt, men det var länge sen jag var i mopedåldern så kunskapen har suddats ut lite med åren...
Anders Littorin
Hej Anders!
Roligt att höra att ombyggnationen med utanpåliggande tändspole fungerar! Lite gnistor blir det alltid vid brytarna som en konsekvens av att man bryter en elektrisk ström. Men det får ju inte bli för mycket då brytarna bränns ut i förtid. Kondensatorns uppgift är att minska gnistbildningen, vilket sparar brytarna och ger snabbare brytning - det senare ger starkare gnista på stiftet. Om du använder en ljusspole för att driva tändspolen kan den ge för hög spänning. Testa med att linda av 20-30 varv i så fall.
Hej igen, jag har använt den gamla tändspolen som jag lindat om. Och jag lindade bara på det antal varv som var innan, eftersom tråden jag använde var i samma dimension, 0,8 mm. Det blev 149 varv. Jag får nog ta och prova med en annan kondensator så får vi se, för det är som jag skrev ett riktigt gnistregn när motorn går. Eller tror du ändå att det kan vara för stark ström, så att lösningen är att ta bort några varv på spolen?
Anders
På ett moppesystem med fyra magneter brukar jag lägga på 220-240 varv. Det lägsta antal varv på primärlindningen som jag stött på är 175 varv. Byt du kondensator innan du går vidare. Jag tror det är där felet ligger. Kolla bara att du inte har olja på brytarkontakterna - då blir det också lite "fyrverkerier". Du kan i princip ta vilken kondensator som helst, alltså även från en bil.
Hej igen och god fortsättning på julen! Jag gjorde som du sa och började med att göra rent brytarna och sen bytte jag kondensatorn, men det blev ingen skillnad. Letade fram en ny i en låda, till nån bil, och bytte igen, men inte heller det blev någon skillnad. Provade att parallellkoppla ett par av dom men inte heller det blev någon skillnad. Då tog jag och plockade bort de andra två strömspolarna från tändplattan för att eliminera andra ev felkällor och det jag kunde se då var att gnistorna tycktes mindre. Har även gjort rent hela tändplattan för att få bort ev krypström. Så nu står jag här och vet inte riktigt vad jag ska hitta på.... Har du fler förslag???
MVH Anders Littorin
Hej Anders, och god fortsättning!
Envist problem du råkat på. Det verkar som du testat de grundläggande sakerna. Att flera kondensatorer skulle vara defekta känns lite osannolikt. Med endast 149 varv på generatorspolen har du knappast för hög utspänning.
Min fundering går då till den utanpåliggande tändspolen. Kan det vara den som drar för mycket ström? Detta kan också leda kraftiga gnistor vid brytarna. Prova en annan tändspole.
Ok, ja, det är väl det enda som jag inte bytt nu... Jag köpte en ny spole till Zündapp moped men kan du ge tips om någon som du vet fungerar?
Anders
Den spolen bör fungera - säljs ofta som "universalspole till Sachs/Zündapp". Fast en bekant hade köpt tre sådana spolar och på kul mätt upp dem med en multimeter (resistansen) och fick tre olika mätvärden...
Hej!
Har en moped från 1961,monark tror jag det är som startar men när man lägger i växel så går den bakåt istället. Vad är det för fel då?
Kolla tändningsinställningen! Det kan också vara så att krysskilen till svänghjulet har gått av eller saknas så att svänghjulet hamnat i fel läge relativt vevaxeln. Kolla här hur man ställer tändningen: http://www.classicmotor.se/artiklar/experten/20110408/stalla-tandning-pa-moped
Hej
Får jag fråga "panelen" här ?
Fråga: Jag har en Puch Maxi,1982, kickstart. Den har blivit svårstartad o går vid start ca 10sekunder varefter den dör... Var ska jag börja med felsökning. Tändspole är ny liksom brytarna.Tacksam för svar. Mvh Erik T
Hej Erik. Det låter som att det är kondensatorn som ska bytas. Ta av svänghjulskåpan och titta in i svänghjulet (om du hinner innan den stannar). Dålig kondensator ger rena åskvädret vid brytarna. Små gnistor är dock normalt.
Kan också vara stopp i bränsletillförseln. Kolla att det rinner ordentligt från bensinkranen om du tar bort slangen. Kolla även om filtret i förgasarens banjoanslutning är rent. Det sitter inne i den ihåliga skruv som håller banjon (där slangen ansluts).
Hej
Jag byggde testapparaten och följde instruktionerna. Skulle prova en tändspole till en 40 år gammal 10 hkr utombordare eftersom jag inte fick någon gnista vid startförsök. Strax var garaget fyllt med vit rök. Hann således inte ens få snurr på fördelaren. Känns lite konstigt att man kan ha 12 volt direkt på en tändspole när man skall värma upp spolen med max 2 amp (lampa). Tyvärr finns inga nya spolar till den motorn, men det bör väl gå bra med nästan vilken spole som helst! Provade sedan med spole nr 2, men då rök batteritrådarna.
Hej Martin. Nu är jag lite osäker på vad du byggt för testapparat. Är det den i Classic Motor - "Världens enklaste tändspoleprovare"? Hur som helst - en 12 volts tändspole klarar inte 12 volt kontinuerligt under en längre tid. Det handlar om en medelström som det då blir när brytarna öppnar och stänger under drift. Är det verkligen en 12-voltsspole som du testat?
En kompis jobbade som bilmekaniker för många år sedan och lät tändningen stå på i kundbilen för att kunna lyssna på bilradion medan han jobbade. Efter en stund så small det under huven - tändspolen hade exploderat. Den blev så varm av att fått kontinuerlig ström att den sprängdes av trycket.
Om tändspolen har gått sönder kan du bygga om den till en generatorspole som kan driva en utanpåliggande tändspole. Skriv in ordet Utanpåliggande tändspole i sökrutan uppe till höger här på sidan så hittar du artiklar som visar det går till.
@Jim Lundberg.
Jag äger flera 2-takts fordon alla dock med CDI tändning.
Ett utav fordonen har en tydligt mycket mycket mindre/svagare/klenare gnista än övriga fordon.
Detta fordon är också klart mer svårstaratad kall än övriga fordon.
Går dock jättebra när motorn väl har startat.
Alla mina 2-takts fordon är 2 cylindriga.
Har provat att montera både Tändstift och Tändhattar utan "R" i modellbeteckningen men det tycks inte hjälpa.
Jag misstänker att den dåliga/klena/svaga gnistan påverkar tänd villigheten under starten.
...men sen kan ju inte den dåliga gnistan vara bra för varken Performance eller bränsleförbrukning heller.
Min fråga är:
Vad ska jag göra för att få till en bättre/kraftigare gnista ??
Häls. // 2stroke
Hej. Jag har liten erfarenhet av CDI-system, men felet kan ligga hos tändspolen. Testa med att byta den till en likadan. Då det är ett elektroniskt system finns ju inte parametrar som abriss, slitna brytarkontakter och defekt kondensator.
Om en CDI-box kan bli sämre utan att haverera helt vet jag inte.
Har ett märkligt problem som kanske är lättlöst.
Har en monarscoot med ILO motor.
Motorn går fint som den ska, men kan ibland dö helt. Om man gör rent tändstiftet startar den igen och fungerar som vanligt. Något simpelt fel?
Hej Peter. Det kan vara tändspolen som håller på att ge upp. När dessa börjar krångla som märks det först när de värmts upp till driftstemperatur. Får de kallna en stund så hoppar motorn igång.
En kompis hade detta problem på sin Monarscoot och den hoppade igång efter koll av tändstift och förgasare. Fast det var inget fel på tändstift eller förgasare - det var tändspolen som hann kallna lite medan han mekade vid vägkanten.
Har ett envist problem. Silverpil -55 ingen gnista har ny tändspole spetsar och kondensator alla justeringar ok. Fungerade dåligt med gamla tändspolen och gav avgassmällar när jag slog på belysningen därför bytte jag till nya grejer - men nu ingen gnista. Har ljusspolarna något med tändningen att göra ? Vad göra ?
Hej!
Har en piaggio ciao hemma som jag renoverat. Har nu fått gnista på den och bytt tändspole, tändhatt och tändkabel. Men, det blir nån enstaka smäll lite då och då. Kollar på stiftet och det är dyngsurt, helt nytt tändstift så det är rent med bensin och nån svart iblandning i det. Vad är fel, varför blir allt så blött?