Rolls Royce 100 år

De tidigaste Rolls Roycebilarna hade ingen kylarprydnad och ägarna lät ofta montera egna, ibland opassande, prydnader. Det bekymrade den ansvarige direktören på Rolls Royce, Claude Johnson, som tog kontakt med den unga konstnären Charles Sykes och gav honom i uppdrag att skapa en passande prydnad.

Det först försöket, där segergudinnan Nike var förebilden, refuserades och något mer kvinnligt efterfrågades. Sykes kom då att tänka på Lord Montagus hemliga älskarinna Eleanor Thornton som fick stå modell för den nya kylarprydnaden.

Det färdiga resultatet presenterades i februari 1911 och resten är som man brukar säga – historia. Fram till och med 1951 var alla kylarprydnader dessutom stämplade med orden ”Charles Sykes, February 1911” eller ”Feb 6, 1911” eller ”6.2.11”.

Genom åren har prydnaden genomgått vissa förändringar men 1998 gjorde en ny gjutform där man återgick till den ursprungliga formen.

För övrigt lär endast två Rolls Royce tillverkats som inte levererades med Spirit of Ecstasy, båda beställda av det brittiska kungahuset på 1950-talet.

För att fira jubileet kommer Rolls Royce att specialtillverka 100 Phantom Spirit of Ecstasy Centenary Collection under 2011.

Om dessa kommer att bli framtida samlarobjekt? Utan tvekan.

Rolls Royce 100 år Rolls Royce 100 år Rolls Royce 100 år

Rulla till toppen