Captain America från Easy Rider säljs

Captain America från Easy Rider säljs

Publicerad

Konstmuseet Guggenheim i New York säljer Captain America och Billy Bike – två chopper som blev kända genom kultfilmen Easy Rider.

Två av de mest kända chopperbyggena i världen är de som kördes av Peter Fonda och Dennis Hopper i roadmovien Easy Rider från 1969. Till filmen byggdes två exemplar av dem var, och det ena exemplaret av Captain America blev totalförstörd vid filmningen. De tre kvarvarande stals när filmen var klar och har inte synts till sedan dess.

1993 fick chopperbyggaren Glenn Bator i Kaliforninen i uppdrag av Otis Chandler att bygga kopior av Captain America och Billy Bike. Två stycken begagnade Harley-Davidson FL Police köptes in och Glenn hyrde in några av hantverkarna som byggt originalen för att få kopiorna så lika som möjligt.

Otis Chandler sålde dem senare till konstmuseet Guggenheim i New York där de var huvudattraktionen på deras utställning "Art of the Motorcycle" 1998. Utställningen turnerade sedan runt och drog mängder av besökare.

Nu har Guggenheim beslutat sig för att sälja dem och de går under klubban på Bonhams auktion i Quail Lodge den 14 maj i år. Slutpriset uppskattas bli mellan 15 000 och 20 000 dollar för Billy Bike och mellan 20 000 och 30 000 dollar för Captain America. På samma auktion säljs för övrigt Steve McQueens Husqvarna Cross.

Captain America från filmen Easy Rider är kanske världens mest kända chopper. Foto: Randy Leffingwell.

Captain America från filmen Easy Rider är kanske världens mest kända chopper. Foto: Randy Leffingwell.

Filmen Easy Rider med Peter Fonda, Dennis Hopper och Jack Nicholson i huvudrollerna kom 1969. Filmen blev en omedelbar succé och är en av de bästa Roadmovies genom tiderna.

Filmen Easy Rider med Peter Fonda, Dennis Hopper och Jack Nicholson i huvudrollerna kom 1969. Filmen blev en omedelbar succé och är en av de bästa Roadmovies genom tiderna.

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Låst bakhjul på Puch Maxi

2 kommentarer

Jim Lundberg: Hej! Svänghjulet får inte röra vid spolarna. Det ska vara cirka 0,20 mm mellan dem. Frågan är bara om det är svänghjulet eller vevaxeln som är stukad. Ta av hjulet och kolla axeln med en...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

  • Classic Motor 2018-10

  • Classic Motor 2018-09

  • Classic Motor 2018-08

  • Classic Motor 2018-07

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842