Aros Motorveteraner får stipendium

Aros Motorveteraner får stipendium

Publicerad

Stiftelsen Bertil Lindblads Bil- och Teknikhistoriska Samlingar stipendier går i år till Ars Motorveteraner och Classicmedarbetaren Jan Ströman.

Det ena av 2010 års stipendier om vardera 5 000 kronor har tilldelats Aros Motorveteraner i Västerås för forskning kring, och restaurering av en 1-cylindrig motor konstruerad av Gustaf Erikson cirka 1901. Motorn kan ses som en efterföljare till de experimentfordon som Erikson byggde i Surahammar från 1897, och som en föregångare till de Vabis-bilar som senare tillverkades i Södertälje. Motorn satt ursprungligen i en mindre bil men användes från 1917 till mitten av 1940-talet för att driva en vedkap. I mitten av 1990-talet räddades den till eftervärlden av några av klubbens medlemmar. Efter ingående forskning om motorns ursprung har en arbetsgrupp restaurerat motorn som nu går visa upp i körbart skick. Motorn kommer att visas upp på Elmia i påsk, men kan du inte hålla dig till dess finns ett klipp på motorn i drift på Youtube.

Aros Motorveteraner är en aktiv klubb och har bland annat fått "Jay Lenos pris" för bästa fordon, deras eldrivna ASEA-lastbil. I samband med den prisutdelningen inviterades till Jay Leno och för ett par veckor sedan var elva man från det 14 man starka renoveringsgänget över till USA. Förutom Lenos privata samling med cirka 240 fordon passade gänget även på att besöka åtta bilmuseer.

Det andra stipendiet tilldelas Jan Ströman för långvarig och ingående forskning om svenska karosseritillverkare. Resultatet publicerades i boken "Svenska karosserimakare" som behandlar många svenska karossmakare från 1900-talets första hälft. Boken är resultatet av ett ingående forskningsarbete som inleddes för mer än 50 år sedan. Bildmaterialet är mycket omfattande och visar allt från mer vardagsbetonade karosser till otroligt vackra och påkostade skapelser på chassin från exempelvis. Minerva, Packard, Rolls-Royce och Mercedes-Benz. Lyckligtvis har en del av dessa vackra bilar överlevt.

Aros Motorveteraner kommer att få sitt stipendium i samband med Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia-mässan i Jönköping.

Jan Ströman får sitt på Motorhistoriska Dagen 6 juni, då det delas ut i Vinterviken i Stockholm.

Stipendiaterna har handlat helt i Bertil Lindblads anda. För honom var motorhistorisk forskning, gärna in i minsta detalj, minst lika viktig som att bevara och renovera bilar och motorcyklar.

”Svenska karosserimakare” som behandlar många svenska karossmakare från 1900-talets första hälft och är resultatet av ett 50 år långt forskningsarbete.

"Svenska karosserimakare" som behandlar många svenska karossmakare från 1900-talets första hälft och är resultatet av ett 50 år långt forskningsarbete.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Vinande ljud från Zündapp KS 50

4 kommentarer

Frasse1: i stort sett så har alla mer tävlingsinriktade mc och bilar rakskurna transmissionsdrev på grund av att transmissions förlusterna blir mindre = mer fart, Att ljudet blir högre struntar man totalt i,...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2022-02

  • Classic Motor 2022-01

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206