Futurliner: Ta i trä

Eftersom Futurliner nummer 8 har många år på nacken är det inte så konstigt att inredningen delvis är uppbyggd av trä. Men med ålderns rätt är det nu dags att byta ut det trä som är dåligt.

Modellsnickaren Rolf Waida på Flarkens Snickeri, som ligger mellan Umeå och Skellefteå, ska dels renovera delarna som ska monteras i bussen, dels bygga upp en helt ny stomme. Den ska användas i en kommande utställningsmonter där man kan provsitta passagerarutrymmet på träffar och mässor.

-Futurlinern blir lite av premiär för oss inom bildelstillverkningen, men eftersom vi håller på med specialsnickerier är det inga problem att tillverka dem.

Trädetaljerna ska tillverkas i bok, som är både kraftigt och hållbart, och medan Rolf kapar till bitarna i bandsågen förklarar han att några genvägar vid tillverkningen inte är aktuella.

-Visst skulle det vara enklare att göra runda försänkningar för skruvskallarna, men eftersom det är fyrkantiga försänkningar på originalet gör vi det också. Att ingen kan se skillnaden på den färdiga soffan spelar ingen roll – vi försöker få det så likt originalet som möjligt ändå.

Under arbetets gång passade Nicklas Jonsson på att låta Emil Fahlgren tillverka en kopia av passagerarsoffan som ska användas i samband med utställningar där Futurlinern visas upp.

Futurliner: Ta i trä
Emil Fahlgren lättar på lädret och visar den gamla trästommen för modellsnickaren Rolf Waida. Foto: Ulf Forsberg
Futurliner: Ta i trä
Rolf påbörjar arbetet med trädetaljen som så småningom ska bli fotstödet till passagerarsoffan. Foto: Ulf Forsberg
Futurliner: Ta i trä
Emil Fahlgren och Nicklas Jonsson provsitter kopian av passagerarsoffan till Futurliner nummer 8.
Rulla till toppen