Futurliner: Laga instrument

Futurliner: Laga instrument

Publicerad

Nu har turen kommit till instrumenten på Futurliner nummer 8. En del går att renovera, andra inte.

Hastighetsmätaren och varvräknaren går inte att rädda, eller rättare sagt: det blir betydligt enklare att byta ut dem som sitter i mot andra instrument.

– Vi har hittat en hastighetsmätare av samma fabrikat och storlek i betydligt bättre skick. Vi renoverar den istället och gör en ny mätartavla, säger Ove Stålberg på Jige Instrument i Leksand, ett företag som har funnits sedan 1944 och som idag är relativt ensamma om att renovera instrument i Sverige.

De övriga instrumenten, tankmätaren, mätaren till tryckluftsystemet och oljetrycksmätaren, ska plockas isär och blästras innan det elektriska renoveras.

– Mycket på Futurlinern kommer från militärfordon och jag gissar att instrumenten också gör det. De lade ner lite mer arbete på militära saker för att få dem tåliga och inte minst täta, så finns det stora chanser att de ser fina ut på insidan, säger Ove.

– Nästa steg blir att hitta passande givare till instrumenten och där är tankgivaren den stora nöten än så länge, beroende på om det är en mätare i varje tank eller en gemensam för båda tankarna.

Alla instrument är av märket Stewart Warner, utom varvräknaren som troligen är av fabrikatet Sun, och varvräknaren ska självklart vara kvar i Futurliner nummer 8.

– Det satt inte varvräknare i alla Futurliner, en del hade en "tom" mätare med GMC-emblem på tavlan istället, säger Nicklas Jonsson.

Instrumenten beräknas vara klara i god tid innan motorn ska monteras på Futurlinern för att kunna testas på plats.

Instrumenten till Futurliner är troligen plockade från GM:s militära hyllor och borde därför vara i gott skick på insidan.

Instrumenten till Futurliner är troligen plockade från GM:s militära hyllor och borde därför vara i gott skick på insidan.

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Testa tankgivare

1 kommentar

Bengor: Hej ! Carl Johan: Det är ganska vanligt att det sitter en 5 V spänningsregulator eller liknande, kan vara av bimetall på äldre bilar som skickar ut pulser med ett medelvärde på typ 5 V. detta för...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206