Kankkunen hyllar Påven i Midnattssolsrallyt

Ove ”Påven” Andersson var en av de mest kända svenskarna inom internationell motorsport, inte bara för sina insatser som förare utan också som stallchef både för Toyotas rallyteam och för Toyotas Formel 1 team.

För att hylla Ove Andersson kommer Toyota Team Historic med stallchefen Erik Engen i spetsen, Oves familj samt arrangörerna av rallyt tillägna Midnattssolsrallyt 2012 åt hans minne.

 Bland annat kommer det att finnas en speciell utställning med de bilar som Ove och Toyota Team Europe (TTE)/Toyota Motorsport GmbH (TMG) utvecklade och tävlade med mellan 1973 och 2001, att visas på Rocklundaområdet i Västerås under hela tävlingen. I Midnattssolsrallyt kommer dessutom flera intressanta Toyotaekipage att delta.

 I den historiska rallyklassen kommer Toyota Team Historic att delta med fyrfaldige världsmästaren (1986, 1987, 1991 och 1993) Juha Kankkunen och VM-trean 2006 och 2007, Mikko Hirvonen, som kör var sin Toyota Celica. Världsmästaren 1983, och med Hannu Mikkola i en Toyota Corolla, en replika av den bil som han vann Tusen Sjöars rally med 1975, vilket för övrigt var Toyotas första vinst i ett VM-rally.

I Regularityklassen kommer Toyota Team Historic med Ove Anderssons söner Roger och Fredrik att ställa upp. Roger kör en replika av den Celica som Ove körde då han påbörjade TTE:s rallyhistoria 1973 och Fredrik kör en Toyota Corolla 1975 i rallyutförande.

-Det är en stor ära för oss att de valt Midnattssolsrallyt för att hylla ”Påven”, och få är medvetna om hur stor han var utomlands. Att Toyota Team Historic kommer med tre av Finlands, och därmed världens, bästa rallyförare och ställer upp i tävlingen är dessutom ett internationellt erkännande av Midnattssolsrallyt som historisk tävling, säger tävlingsgeneralen Per Carlsson.

Midnattssolsrallyt körs den 18-21 juli med Rocklundaområdet i Västerås som utgångspunkt.

Relaterade länkar: Midnattssolsrallyt

Bilden ovan: Ove ”Påven” Andersson i depån när Toyota debuterade i Formel 1 i Australiens Grand Prix 2002. Foto: Thomas Lindberg.

Rulla till toppen