Futurliner nr 8: Mycket material

Futurliner nr 8: Mycket material

Publicerad

Att renovera en Futurliner kräver enorma mängder material. Vad sägs om exempelvis tio ton metall?

Futurlinerteamet har räknat lite på hur mycket material det har gått åt hittills under renoveringen, en renovering som nu är inne på sitt femte år. Det har gått åt mer än man väntat.

-Ja, bara till blästringen av ramen, bakaxel och diverse mekaniska delar har det gått åt tio ton olivinsand. Det morsvarar ungefär ett fullt lastbilsflak, säger Nicklas Jonsson.

Ramen och delar av stommen till karossen har även det krävt material, ungefär tio ton metall än så länge. Allt har inte hamnat på själva Futurlinern utan en hel del har använts till att ta fram ett 30-tal pressverktyg och flera karossjiggar.

-Med tanke på att en del pressverktyg har krävt en godstjocklek på 100 millimeter så blir det fort några kilo.

Då har man ändå knappt gjort något på själva karossen, men där är materialfrågan redan löst.

-Där går det mest åt tunnplåt och det har vi redan fått 3,5 ton 1mm plåt. Uppskattningsvis går det åt lika många ton metall till innan renoveringen är klar.

Dessutom har det gått åt i runda slängar 1000 kapskivor under arbetet hittills, de flesta i fulstorlek. Skruvar, svetstråd och svetsgas är andra artiklar som går åt i stora mängder.

Tio ton blästersand har det gått åt hittills...

Tio ton blästersand har det gått åt hittills...

...omkring 1000 kapskivor...

...omkring 1000 kapskivor...

...och tio ton metall.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Testa tankgivare

1 kommentar

Bengor: Hej ! Carl Johan: Det är ganska vanligt att det sitter en 5 V spänningsregulator eller liknande, kan vara av bimetall på äldre bilar som skickar ut pulser med ett medelvärde på typ 5 V. detta för...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206