Futurliner nr 8: Aer-O-Dome

Futurliner nr 8: Aer-O-Dome

Publicerad

Under Parade of Progress var inte bara Futurlinerbussarna som imponerade. Aer-O-Dome satte en ny standard för stora utställningstält.

När Parade of Progress turnerade runt i USA och visade upp nya landvinningar gjorde man det till att börja med i ett stort tält, ungefär som ett cirkustält. Inför 1941 års Parade of Progress behövde man ett större tält, och för att kunna resa det fort fick ingenjörerna tänka i nya banor.

Slutresultatet blev Aer-O-Dome som varken krävde några bärande master eller behövde pålas fast i marken. Tältet hade istället hoppfällbart ett ramverk av aluminium, totalt 28 valv som monterades med lika många strävor. Omkring 25 000 punktsvetsar höll ihop det hela. Ramen transporterades på en specialbyggd lastbil och lades ut på platsen där tältet skulle vara. Ramen vinschades sedan upp med hjälp av en lastbil innan de fem tältdukarna drogs upp längs ramen. Därefter körde man in en specialbyggd trailer som fungerade som scen, kopplade in ventilationsaggregaten, belysningen, teknisk utrustning och bar in stolarna.

Första gången tältet restes tog det flera dagar att få upp, men under turnéerna tog det sällan mer än fyra timmar, inte illa för ett gigantiskt tält som rymmer en sju meter bred scen och har plats för 1 500 sittande besökare.

Fakta: Aer-O-Dome

Föreläsningstält under Parade of Progress 1941-1954

Ramverk med 28 valvbågar i aluminium och 28 stabiliseringsstag

Storlek längd x bredd x höjd: cirka 48 x 25 x 10 meter

Tältduk av ljusäkta, vattentät plast i fem sektioner

Tältdukens vikt totalt: cirka 2 100 kilo

Tältdukens yta totalt: cirka 2 880 m2

Cirka 4 000 meter lina gick åt för att fästa tältduken

Elektriskt manövrerad ridå för scenen

Elektriskt manövrerad bioduk på cirka 2,74 x 3,66 meter

Tio ventilationsaggregat

1 500 sittplatser

 

Stommen består av 28 valvbågar i aluminium och 28 stabiliseringsstag.

Stommen består av 28 valvbågar i aluminium och 28 stabiliseringsstag.

Men ett knippe raska tältbyggare fick man upp tältet på några timmar.

Men ett knippe raska tältbyggare fick man upp tältet på några timmar.

När stommen var rest var det bara att hänga på de fem sektionerna av ljusäkta, vattentät. Totalt vägde tältdukarna cirka 2 100 kilo.

När stommen var rest var det bara att hänga på de fem sektionerna av ljusäkta, vattentät. Totalt vägde tältdukarna cirka 2 100 kilo.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Testa tankgivare

1 kommentar

Bengor: Hej ! Carl Johan: Det är ganska vanligt att det sitter en 5 V spänningsregulator eller liknande, kan vara av bimetall på äldre bilar som skickar ut pulser med ett medelvärde på typ 5 V. detta för...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206