Volvo Amazon 60 år

Den första helgen i september, 1-2, 1956 blev Volvos nya fyrdörrarsmodell officiell. Premiären skedde i Örebro och den eleganta bilen skilde sig kraftigt från hur man vant sig vid att en Volvo skulle se ut.

Formerna var utmanade med drag av såväl italiensk, brittisk som amerikansk formgivning. Bakom designen stod den då 26-årige Jan Wilsgaard som senare skulle bli Volvos designchef under många år och ansvarig för bland annat 140- och 240-serierna, 700-serien och till viss del 800-serien. Jan Wilsgaard avled nyligen 86 år gammal.

Volvo Amazon 60 år

Den nya bilen var företagets andra efterkrigsmodell efter PV444 och hade döpts till Amason – stavat med s.

Namnet kom från den grekiska mytologin där amasonerna var krigarkvinnor. Stavningen ändrades till det mer internationellt gångbara Amazon redan innan produktionen startade 1957. Oturligt nog lanserade den tyska moped- och mc-tillverkaren Kreidler vid samma tid en moped med namnet Amazone och därmed var namnet upptaget på många viktiga marknader.

Man nådde en uppgörelse som gick ut på att Volvomodellen fick heta Amazon på de nordiska marknaderna.  I resten av världen fick standardmodellen beteckningen 121, medan 122 var Sportmodellen. Kombimodellen med standardmotor hette 221 och med sportmotor 222.

Volvo Amazon 60 år

De första årsmodellerna av Amazon var extra eleganta. Åren 1957-59 var alla exemplar tvåfärgade. Kombinationerna som erbjöds var svart, midnattsblå eller rubinröd kaross med ljusgrått tak alternativt ljusgrå kaross med svart tak. Från 1959 gick det att få sin Amazon enfärgad och 1961 var sista årsmodellen för tvåfärgade bilar.

För kunden som ville ha mer kraft kom 1958 Amazon Sport. Med dubbla SU-förgasare och vassare kamaxel gav motorn då 85 hk SAE.

1959 blev Volvos patenterade trepunktsbälte standard i Amazon – en världsnyhet! Ingen annan säkerhetsdetalj i bilen har betytt så mycket och uppskattningsvis har minst en miljon människors liv räddats av trepunktsbältet under de 57 år som det funnits.

Volvo Amazon 60 år

I februari 1962 presenterades kombiversionen av Amazon. Skillnaden mot skåpbilen Duett var stor. Amazon herrgårdsvagn var en elegant bil med ett USA-inspirerat bakluckearrangemang med horisontell delning.

Den sportigaste versionen av Amazon blev 123 GT som lånat motorn från sportvagnen 1800S. 123 GT lanserades som 1967 års modell med hela 115 hk och överväxel. Backspeglarna satt på framskärmarna, extraljus var standardutrustning och en varvräknare stod på fot ovanpå instrumentpanelen.

Produktutvecklingen av Amazon fortsatte trots att 140-serien introducerades 1966. Till 1969 års modell fick både Amazon och 140-serien den nya B20-motorn. Den större volymen gav bättre vridmoment och något ökad effekt.

Amazon tillverkades i 667 791 exemplar mellan 1956 och 1970 och blev därmed Volvos då mest tillverkade modell. Med Amazonen ändrades Volvo fokus från hemmamarknaden till export, totalt såldes 60 procent av de tillverkade bilarna utanför Sverige.

Amazon var också den första Volvo som sattes samman utanför Sverige. I juni 1963 öppnades Volvos fabrik i kanadensiska Halifax. Där byggdes bilar för den nordamerikanska marknaden.

Senare tillkom en sammansättningsfabrik i Durban i Sydafrika. Den största satsningen kom dock i belgiska Gent. Med Sverige utanför dåvarande EEC var det viktigt att få in en fot i den europeiska tullunionen. 1965 startade fabriken som då hade kapacitet att bygga 14 000 bilar per år.

Den tredje juli 1970 tillverkades den sista Amazonen i Torslanda. Den var mörkblå och kördes direkt till den samling av bilar som senare skulle bli Volvo Museum.

Volvo Amazon 60 år

 10 mindre kända fakta om Volvo Amazon:

1. Drygt åtta procent av de ca 297 000 Amazoner som såldes i Sverige finns kvar! Den vanligaste årsmodellen är 1966 med 4 804 registrerade exemplar. Totalt finns det fortfarande 24 282 Volvo Amazon registrerade i Sverige.

2. Volvos fabriksförare Carl-Magnus Skogh vann 1965 Akropolisrallyt i Grekland med en 122S.

3. Den svenska polisen samarbetade med Volvo och tillsammans tog man fram utrustning som senare kom på de vanliga produktionsbilarna. Polisbilarna hade skivbromsar, bromsservo och radialdäck flera år före de vanliga produktionsbilarna. Polisens Amazoner var utrustade med en bakrutefläkt och vid ratten satt en knapp som kopplade ihop vindrutespolningen med den högsta torkarhastigheten.

4. USA:s tidigare utrikesminister och försvarschef Colin Powell har ett stort bilintresse. Han har ägt flera klassiska Volvo, bland annat en Amazonkombi från 1966. När han avgick som försvarschef 1993 fick han en Amazon med stort renoveringsbehov i present av president Bill Clinton och vicepresident Al Gore.

5. I 1963 års Genèvekatalog presenterades Volvo 122S Cabriolet – som upphovsman stod den belgiske karossbyggaren Jaques Coune. Det var en snygg konvertering med dörrar utan rutramar, dörröppningar som var mjukt rundade i bakkant och bakljusen var vinklade framåt. I katalogen kunde man få intrycket att det handlade om en serietillverkad bil, men Volvo hade inget att göra med initiativet och det blev bara fyra exemplar.

6. Reklammannen Amil Gargano i New York tog sig 1962 års Volvo. Han kom fram till att Volvo var en bil som tålde nästan allt och det var märkets USP – unique selling point. I en reklamfilm fick man se en Amazon under hårdkörning på grusvägar. Reklamfilmens payoff är lika tydlig som omöjlig idag: ”And you can drive it like you hate it. Cheaper than psychiatry”.

7. Det fanns planer på att sätta en V8 i Amazon, en utvecklad version av en lastbilsmotor. Fem prototypmotorer ska ha byggts, men i slutändan ansåg Volvoledningen att en V8 inte var rätt för Amazon, inte minst med tanke på att den inte fanns någon sexcylindrig version och hoppet till från en fyra till en V8 skulle ha blivit för stort.

8. Amazonerna som byggdes i Volvos sammansättningsfabrik i kanadensiska Halifax marknadsfördes under namnet Volvo Canadian.

9. När Volvos modellprogram breddats med Amazon kunde Volvo återta positionen som Sveriges mest sålda bilmärke 1958. En position man hållit varje år sedan dess.

10. I filmen om Watergateaffären, vilken tvingade den amerikanska presidenten Richard Nixon att avgå, kör Washington Post-reportern Bob Woodward en vit Amazon.

Volvo Amazon 60 år
Rulla till toppen