Citroën för öknen

Citroën för öknen

Publicerad

Citroëns 2CV Sahara har dubba motorer. Detta exemplar ska auktioneras ut och har korsat Saharaöknen två gånger.

För att klara av riktigt tuffa förhållanden, exempelvis i de franska kolonierna, byggde Citroën en specialvariant av sin 2CV. Förutom standardmotorn placerades ytterligare en motor i aktern och för att inte minska räckvidden fick den även dubbla bensintankar.

Detta exemplar kommer att auktioneras ut av Classic Car auctions i april. Bilen såldes ny till en engelsk antropolog i Nigeria 1965. Det självklara valet skulle varit en Land Rover, men då de myndigheterna körde detta märke valdes istället Citroën för att komma närmare lokalbefolkningen.

När Biafrakriget bröt ut 1967 körde antropologen bilen hem till England för egen maskin, vilket bland annat innebar att han fick köra tvärs igenom Sahara.

Två är senare återvände han samma väg och efter ytterligare ett par år såldes bilen. När den första ägaren återkom till Nigeria 1980 hittade han sin bil igen, i stort sett okörd sedan han sålt den. Bilen skeppades hem till England och har sedan dess genomgått en renovering.

När bilen säljs medföljer originaldokumenten från Nigeria, en samling bilder från resorna och den främre originalmotorn som tidigare bytts ut.

Dubbla motorer kräver dubbla startnycklar. Bilen körs vanligen endast med den främre motorn.

Dubbla motorer kräver dubbla startnycklar. Bilen körs vanligen endast med den främre motorn.

On
Off

10 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Monark med CZ-motor där det dryper olja ur avgassystemet

2 kommentarer

Andercz: Har du nyss fått fart på cykeln? Har den stått stilla länge? Har den stått med en läckande förgasare, kan det ha runnit oljeblandad bensin in i vevhuset. När den mer lättflyktiga bensinen avdunstar...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2018-06

  • Classic Motor - Turist på väg

  • Classic Motor 2018-05

  • Classic Motor 2018-04

  • Classic Motor 2018-03

  • Classic Motor 2018-02

  • Classic Motor 2018-01