Nostalgi: Siktkroken. Någon som provat - någon som minns?

Bättre sikt med siktkroken? Vi har inte hunnit testa ännu, men den ökar definitivt trycket mot vindrutan. Frågan är vad torkarmotorn tycker?

Nostalgi: Siktkroken. Någon som provat - någon som minns?

Publicerad

Då och då poppar det upp en ny uppfinning som ska förenkla våran vardag. Ibland är det riktigt bra saker som dyker upp - ibland är de mindre bra.

Är det någon som minns och kanske har testat denna lilla uppfinning som kallas "Siktkroken"? En lika enkel som genial sak som ska öka trycket på torkarbladen så att vindrutan blir både renare och torrare.

Siktkroken betår av en bockad tråd av rostfri tråd som man enkelt monterar på torkararmen. Man trär den ena änden över torkararmen nere vid axeln och därefter tar man den raka änden och viker runt torkararmen så att dess vinklade ände trycker mot armen - och torkarbladet.

Siktkroken är alltså en variant på de små plastvingarna som fanns som tillbehör och som också skulle öka trycket mot rutan - bara man körde tillräckligt fort så att fartvinden påverkade vingarna. Men siktkroken arbetar ju som en fjäder och gör nytta redan när bilen står stilla. Monteringen tar ett par sekunder.

Vi har försökt att datera detta intressanta tillbehör, men inte kommit närmare än att tillverkaren AB Automatfjädrar verkar ha bytt till ett annat namn i slutet på 1970-talet.

Först trär man Siktkrokens u-formade ände över torkararmens fäste.

Sedan för man den raka änden under och framför torkararmen så att siktkrokens vinklade ände vilar mot torkararmens utsida - klart. Monteringen tar bara några sekunder.

On
Off

13 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842