Fredagsfilmen: Ta bort rost med salt och ström!

Publicerad

Saltvatten, lite ström och en järnbit är vad som behövs - hur enkelt som helst! Jag har testat detta i tidningen Classic Motor (nr 5/2018 - ute i butik nu) och det fungerar. I korthet händer detta: Salt består av natrium och klorid och under strömmens inverkan spjälkas saltvattnet upp i klor (vid pluspolen) och natrium (vid minuspolen). När natrium kommer i kontakt med vatten reagear det kraftigt och det bildas natriumklorid (kaustiksoda) samt vätgas.

Rost (järnoxid) som kommer i kontakt med vätgas återbildas till järn igen. Man ansluter alltså det rostiga föremålet till minus och en järnplåt till plus. Det kommer irriterande gaser (klorgas) samt brandfarliga gaser vätgas ur badet så ett utsug eller att man håller till utomhus är ett måste.

Efter någon timme i badet (beroende på rostlagrets tjocklek) så har rosten omvandlats till något som påminner om jord eller kaffesump och går lätt att borsta bort.

Läs mer i Classic Motor - finns i butik nu! Vit Ford Mustang på omslaget.

On
Off

11 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Årsmodell och växelvajrar på Monark Monarped

1 kommentar

stejenjul: Den är väldigt lik min monarped 1202 från 1962 fast jag har trampor,din kan vara en 1212, exakt likadan som min 1202 men med kick. Troligen en budget modell som bara tillverkades 1962 efter vad jag...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842