Nostalgi: Gör det själv med Wolf Cub

Reklam från 1957: Wolf Cub

Nostalgi: Gör det själv med Wolf Cub

Publicerad

På 1950-talet skulle man göra massor av saker på fritiden. Man skulle bygga en sportstuga, pipställ, bardisk, lådbil, kälkar, vinställ och en massa annat nu när världsekonomin börjat hämta sig efter kriget och fritiden började bli större.

För att klara av allt detta behövde man en Wolf Cub! Den lilla borrmaskinen från England vars namn betyder "Vargungen" och som hade något så modernt som snabbchuck - man behövde alltså ingen chucknyckel.

Tekniska data för Wolf Cub:

Maxvarv: 2400 v/min.

Effekt: 175 watt

Driftspänning: 220 volt

Max borrdiameter: 1/4" (6,35 mm)

Still going strong! Efter 61 år så gör denna Wolf Cub fortfarande nytta. Liten och smidig. En sak som man måste vänja sig med är att avtryckaren låser sig om man trycker den i botten och släpper inte förrän man trycker den uppåt. Då lossar den med ett "klick".

Det är skönt när man kör länge då man slipper hålla in avtryckaren, men lite läskigt när maskinen fortsätter att gå när man släpper avtryckaren.

Snabbchucken är igen nyhet. Här skulle man klara sig utan chucknycklar som gärna vill komma bort.

De tre backarna är ihopgjutna med gummi som ska få dem att fjädra ut när man lossar på chucken.

Tyvärr så kan det vara lite svårt att lossa chucken om man belastat den hårt med en stor stålborste eller om borren huggit i sitt hål. Då får man ta hjälp av en polygrip.

On
Off

3 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842