Nostalgi: Renovera motorn med ett piller!

På 1970-talet dök de upp i Sverige - pillren som renoverar motorn medan du kör!

Nostalgi: Renovera motorn med ett piller!

Publicerad

På 1970-talet dök de upp - pillren som skulle renovera din motor medan du kör. Användningen var enkel. Man släppte bara ner pillren i bensintanken så skötte de sig själva. Tanken (!) var att dessa metallkulor skulle släppa ifrån sig vissa legeringar som via bensinen transporterades till motorn där de skulle "plätera" vissa ytor, som ventiler och kolvringar, så att dessa skulle täta bättre.

Innehållet var 12 olika metaller och "spårämnen" som inte bara skulle lägga sig på slitytor - de skulle även sota ur motorn!

På förpackningen fanns till och med en tabell för kompression för varje cylinder som man själv skulle fylla i för att se hur pillren förbättrade motorns täthet över tid. Om inte kompressionen förbättrades efter 500 mil skulle man få pengarna tillbaka.

Frågan är bara om dessa piller gjorde någon som helst nytta. Jag har för mig att man gjorde oberoende tester som visade på att pillren inte gjorde någon nytta. Bland annat vägde man dem innan och sedan efter ett antal mil i tanken för att se om de överhuvudtaget släppt ifrån sig något.

On
Off

4 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Hur vända packbox i Husqvarna Novolette?

18 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Knut. Vad jag vet ska inte alkylatbensin och tvåtaktsolja ha några problem med att "gifta sig" Det finns alkylatbensin som är färdigblandad med tvåtaktsolja (2 %) och jag har inte sett...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

  • Classic Motor 2019-09

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842