Nostalgi: minns ni?

Nostalgi: minns ni?

Publicerad

Någon som ser vad detta är? Minns ni vad den användes till?

Jovisst är det en glödvakt till en gammal diselbil. Innan start måste glödstiften glödas manuellt för att nå cirka 800-900 grader innan startögonblicket. Cirka 30-70 sekunder tog det och denna procedur kallades av en del dieselhumorister för "en tyst minut till minne av Rudolf Diesel". Glödvakten fyllde även ett par andra funktioner. Om den började glöda direkt antydde det en kortslutning i något glödstift och glödde den bara svagt eller inte alls var troligen ett glödstift trasigt.

På 1970-talet började de första automatiska glödsystemen dyka upp på personbilar. Då sköttes glödningen av en timer och den gamla glödvakten ersattes med en lampa i instrumentpanelen.

Robert Gustavsson

Någon som minns dessa glödvakter – lämna en kommentar nedan.

On
Off

4 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Olika startprocedurer på Piaggio Ciao

1 kommentar

Mats på Wingen: Nja... På min sitter det en "pys" alltså en dekompressionsventil som används både vid start för att lättare få snurr på motorn samt som stopp. Den manövreras med ett kort handtag på vänster...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842