Gissa moppen!

Hemmagjord slipsten. Men tankarna vill gärna gå till en viss mopedmodell.

Gissa moppen!

Publicerad

På en loppis stod denna hembyggda slipsten till salu. Fint bygge, men vilken moped tänker man på?

Rätt svar med bild kommer så småningom!

 

2018-08-12

Visst är det bakdrevet från en Monark Monarped från 1953-54 som hamnat i slipstenen! Men det finns snarlika bakdrev på andra mopeder från perioden. Dock hade de allra första Monarpederna från 1953 runda hål i bakdrevet istället för pentagramstjärnan. Se reklambilden längst ner. Jag har sett bilder från Monarks monteringslina där man monterar bakdrev med runda hål, man har aldrig sett ett i verkligheten.

And the winner is:

#2 Mats på Wingen

#9 Nilssonjohan

#11 BG

Grattis!

Monarks stora bakdrev som satt på de enväxlade modellerna med ILO FP 50-motorn. Enväxlade motorer (enpetare) har bara en enda reduceringsväxel och då får man växla ner med stort bakdrev för att motorn ska gå på rimliga varvtal.
56 tänder!

Bakhjulet på min Monarped från 1953, fotograferat 1973 med en instamatic-kamera!

Men så här såg det ut i de första reklambilderna - runda hål i bakdrevet. Dessa moppar finns dokumenterade på bild, men syns sällan (aldrig) i verkligheten.

On
Off

17 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Avgaskrök till Husqvarna Novolette

2 kommentarer

Erik.B: Har en 54:a, avgasröret är inte chromat utan svartmålat så inga problem. Men kröken till äggmotorn passar inte. Den är mycket längre, och dessutom sitter den med en stor avgasmutter medans...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842