Michelingubben fyller 120

Michelingubben fyller 120

Publicerad

I år fyller Bibendum, eller Michelingubben som han också kallas, 120 år.

Det var inte helt oväntat en trave däck som inspirerade bröderna André och Edouard Michelin när de skulle ta fram en frontfigur. Bibendum visualiserades 1898 av serietecknaren Marius Rossillon och visades för första gången på en affisch med texten "Nunc est Bibendum" (Tid att dricka). Under den här perioden var det kostsamt att äga en egen bil och i syfte att attrahera rätt målgrupp, fick Bibendum vara en överklassprofil som rökte cigarr och bar pincené. För att Michelingubbens skulle bli lättare att känna igen anställde man en designavdelning år 1920. Det resulterade i att Michelingubben fick en enhetlig design med ett specifikt antal tydliga däck. Genom åren har Michelingubben bland annat uppträtt som trollslända, magiker, dykare och affärsinnehavare. Han har även förlorat sin pincené, slutat röka cigarr och blivit betydligt smalare.

Michelingubben är vit, medan däck är mörkt grå, nästan svarta. Hur hänger det ihop? Jo han bestod till att börja med av innerslangar vilka var beigea eller ljusgråa i slutet av 1800-talet.

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Jims nya bok på gång

1 kommentar

morian: Hej Det ser spændende ud med Jims nye bog. Jeg har allerede de to Stora Tvåtaktsboken. Hvad koster den ny bog? Venlig hilsen Jesper (fra Danmark)

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842