Nostalgi: Trafik-Elektro - vad kan du om vägmärken?

Trafik-Elektro - spelet som skulle öka säkerheten på svenska vägar.

Nostalgi: Trafik-Elektro - vad kan du om vägmärken?

Publicerad

Någon som testat att spela Trafik-Elektro? Det består av en rektangulär papplåda med två glödlampor i mitten - en grön (rätt svar) samt en röd (fel svar). Hela ovansidan på lådan är full med små kontakthål vilka har staniolfolie i botten. Ur lådan hänger en en sladd med en "kontaktstav" i änden. Kontaktstaven visar sig vid närmare granskning vara innehållet från en kulspetspenna.

Uppfinnaren av detta spel var journalisten Gunnar Hedin som fick idén till spelet efter en olycksdrabbad trafikhelg - troligtvis på 60-talet.

Reglerna är enkla. Man lägger på ett av tio färdigtryckta blad på lådan. I bladen finns det flera rektangulära hål där man ser tre kontakthål - var och ett vid ett svarsalternativ. Man tittar på en skylt eller ett vägmärke och väljer ett svarsalternativ där man sätter ner kontaktstaven i kontakthålet.

Gissar man rätt så lyser den gröna lampan - har man fel så lyser den röda. Allt som krävs är ett 4,5 voltsbatteri, eller plattbatteri som de kallades.

Spelet, som senare fanns med andra teman än trafik, hade ett antal blad som man lägger ovanpå lådan med glödlamporna.

Med plattbatteriet installerat var det bara att köra igång. Man stack ner kontaktstaven (kulspetspennan) i hålet för det svarsalternativ man gissat på.

Nä! Den blå skylten med ett rött kryss betyder inte "Förbud mot infart med fordon". Den röda lampan visar obarmhärtigt att man valt fel.

Där satt den! Skylten betyder "Förbud att stanna fordon". Den gröna lampan visar att svaret är korrekt.

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Nostalgi: Tog ni bort tejpen 1967?

3 kommentarer

Cruzze: Gjorde tvärtom när vi bodde i Storbritannien ett par år och hade vår svenska vänsterstyrda bil med oss. Då åkte gaffatejpen fram:-) /Cruzze

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-10

  • Classic Motor 2019-09

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842