Lee Iacocca har avlidit

Lee Iacocca vid pressvisningen av 1965 års Ford Mustang. Foto: Ford

Lee Iacocca har avlidit

Publicerad

En av de mest tongivande inom amerikansk bilindustri, Lee Iacocca, har avlidit.

Redan 1946, som 22-åring, började Iacocca arbeta på Ford. Med tiden fick han allt högre befattningar och är en av de som får äran för modellen Mustang. Iacocca såg även till att Lincoln Continental Mk III blev verklighet, liksom att Mercury fick ett uppsving under 1960-talet, och senare för modellen Pinto. 1970 blev han Fords högste direktör men slutade 1978 efter ett bråk med Henry Ford II.

Chrysler tog emot Iacocca med öppna armar. Han räddade inte bara företaget från en förestående konkurs utan vände det på rätt köl igen med nya modeller och återupplivade små familjebussar genom modeller som Dodge Caravan/Chrysler Voyager. Iacocca återupplivade även Imperial som Chryslers flaggskepp och såg bland annat till att de köpte upp konkurrenten AMC, och inte minst deras vinstmaskin Jeep innan han drog sig tillbaka 1992. Nu lämnade han inte bilvärlden helt utan dök upp då och då i Chryslers ledning.

Lee Iaccoca avled den 2 juli 2019 efter att en tid ha kämpat mot sjukdomen Parkinsons. Iacocca blev 94 år gammal.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Byta bussningar i växellådan på E-Type

2 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Donald. Jo, men massan i dess små bussningar är så liten så det kan behövas rejäla smällar om man ska slå kåpan i bänken så att de far ut så som man gör med kullager. Dessutom bör man även...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842