Möjligt få tillbaka originaldokument från ursprungskontroll

Möjligt få tillbaka originaldokument från ursprungskontroll

Publicerad

Från och med den 1 februari kan den som lämnat in originalhandlingar i samband med ursprungskontroll, ansöka om att få dem återlämnade.

Enligt Riksarkivets föreskrifter kan Transportstyrelsen, som sköter ursprungskontrollen sedan 2008, destruera originalhandlingar som sänt in i samband med ansökan om ursprungskontroll. Detta har också gjorts men efter att bland andra Motorhistoriska Riksförbundet har ifrågasatt att rutinmässigt destruera dokumenten ges nu fordonsägare möjlighet att ansöka om att få tillbaka handlingarna.

Det gäller fordon som är 30 år eller äldre, i undantagsfall kan även yngre fordon komma i fråga, originalhandlingarna ska dessutom ha ett fordonshistoriskt värde. Ansökan måste komma in tidigast tio år och senast elva år efter att fordonet genomgått registreringsbesiktning. Det är med andra ord ett ganska smalt tidsspann för den som vill ansöka.

Länk: Begäran om återlämnande av fordonshistorisk ursprungskontrollhandling TSTRF1043


Länk: MHRF Möjligt att återfå originaldokument av Transportstyrelsen

 

 

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Byta bussningar i växellådan på E-Type

2 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Donald. Jo, men massan i dess små bussningar är så liten så det kan behövas rejäla smällar om man ska slå kåpan i bänken så att de far ut så som man gör med kullager. Dessutom bör man även...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842