Nostalgi: Thunderjet - tändningsförstärkaren

Nostalgi: Thunderjet - tändningsförstärkaren

Publicerad

Var det bara en bluff? Var det någon som testade? Elaka tungor påstod att Thunderjet tändningsförstärkare bara innehöll ett gnistgap som ökade elektronladdningen något strax innan gnistan hoppade mellan tändstiftets elektroder - samma trick som när man lyfter lite på tändhatten om tändstiftet sotat igen.

Thunderjet fanns i två versioner och såldes bland annat av Hobbex på 1970-talet. Monteringen var den enklast tänkbara. På mopeder om motorcyklar bytte man ut tändhatten mot tändningsförstärkaren och på bilar var det ännu enklare - man lossade bara kabeln från tändspolen i fördelarens centrum och tryckte ner tändningsförstärkaren i hålet. Tändkabeln tryckte man i sin tur ner i förstärkaren - klart!

Med en Thunderjet monterad skulle man få minst 30 procent högre motoreffekt, dubbla livslängden på tändstiften och man skulle kunna köra 20 procent längre på en given mängd bensin. Dessutom skulle utsläppen av Co minskat med 40 procent och kolväten, Hc, skulle minska med 39 procent.

Kan det bli bättre?

On
Off

9 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Ny serie: Projekt Victoria Luxus - del 1!

3 kommentarer

duett: Ett bra och roligt initiativ ska bli roligt att följa!! //Donald

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206