Brum från bilen

Brum från bilen

Publicerad

Fråga: Hej, jag har en Volvo Amazon med en nyrenoverad B20-motor, ny koppling, renoverad M41-låda samt nytt stödlager. Vid vissa varvtalsområden, på alla växlar, sjunger det från bakaxeln som om det var resonans någonstans. Vid lägre eller högre varvtal på respektive växel försvinner ljudet. Inga vibrationer, bara ett slags woom-woom som hörs bakifrån. Det är samma bakaxel som med förra motorn och då var det inga problem. Kan fjädrarna i lamellen ha brustit trots ny kopplingsplatta? Svänghjulet är draget med moment. Vad mer kan orsaka detta?

Staffan

Svar: Jag tror inte att kopplingen har något med detta att göra. Volvos överväxellådor kan föra lite oljud i motorvägsfart men det tystnar när överväxeln kopplas ur. Det kan vara något i bakaxeln som håller på att ge upp och som ger resonans i vissa hastigheter. Det kan även vara så att kardanen inte sitter ihop riktigt. En delad kardan måste sättas ihop rätt eftersom knutarnas vinkelhastighet inte är konstant och sätter man alla knutar likadant ökar problemet. Det kan vara orsaken till ditt brum men jag skulle nog beskriva det oljudet som ett konstant brummande som blir värre vid högre hastigheter.

För att kunna ställa en riktig diagnos förslår jag att du tar med en bilkunnig kompis i baksätet och kör en runda, lyfter upp bilen och klämmer och känner på allt som kan orsaka brummandet som du beskriver. Läsare som har tips – lämna dem i rutan för kommentarer.

Lycka till

Robert Gustavsson

On
Off

5 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

En röd kväll vid Ulva kvarn

1 kommentar

Jim Lundberg: Najs! Och färgbilder! :P

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842