Nostalgi: Sachs-fabrikens mest sålda mopedmotor

Nostalgi: Sachs-fabrikens mest sålda mopedmotor

Publicerad

Sachsfabriken i tyska Schweinfurt var världens största tillverkare av mopedmotorer under slutet av 1960-talet och kanske till och med längre fram i tiden än så. Den 2-växlade kickstartsmotorn Sachs 50/2 KS var den populäraste motorn av dem alla och sas vara världens mest sålda motor. I alla fall vid tillfället broschyren från Svenska cykelfabriken gick i tryck.

Det fullkomligen vimlar av mopedmodeller i Sverige och Europa med den numer ikoniska motorn från Sachs. Men Sachsmotorerna är inte för alla. En del tycker de skramlar, andra tycker de har en onödigt besvärlig konstruktion med alla shims. Jag skulle säga att Sachs 50/2 är mopedmotorns svar på Volvo. Inte spännande, men stryktålig som få.

Vad tycker ni om Sachs 2-växlade motorer?

Josefine Andersson

Sachs 50/2-motor. Här vid provmontering på nyrenoverad Compact 1240 med fäste för benskydd.

On
Off

16 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Modifiera tändsystem på Monark Monarped från 1956

2 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Frasse. Jag är lite osäker på det. Visserligen är det en separat spole men då den saknar polskor så snor den ju energin från belysningsspolen. I alla fall så "lånar" den ju...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842