Bokstavstroget på Futurlinern

Bokstavstroget på Futurlinern

Publicerad

Hela 26 bokstäver och 16 bokstavskombinationer kommer att nytillverkas – alla så nära originalet som möjligt, och för det krävs lagarbete. Nu är första provet helt klart.

När Futurliner #8 kom till Sverige var den inte helt komplett. Bland annat saknades alla bokstäver på sidan till orden General Motors och Parade of Progress. En bit på vägen fick det svenska projektet genom entusiasterna som renoverade Futurliner #10 i USA genom pappersrulle med måttuppgifter. Jarl Nilsson på 3TEMP, och Mats Kristoffersson har fingrarna med i flera delar av renoveringen och åtog sig arbetet att mäta, rita och finjustera bokstäverna.

– Ja och bokstavskombinationerna då ordet Parade består av tre delar, ett ensamt P, ett sammansatt AR och därefter ADE sammanhängande, berättar Jarl.

Att ritades upp i ett ritprogram och omvandlades till en skärfil. Det sistnämnda är en datafil som matas in i exempelvis en vattenskärmaskin och ut kommer färdiga i det här fallet utskurna bokstäver.

– Mycket förenklat går det till så. Det handlar om precisionsvattenskärning och vi har börjat med att skära ut ett par bokstäver på prov ur sex millimeter tjock aluminium, säger Niklas Lindberg, Linto AB.

Sista handen på bokstäverna läggs av Benny Marcus som har ett gediget yrkeskunnande inom området. Många misshandlare dekorlister i rostfritt har lämnat hans händer i nyskick.

– Rikta, slipa och polera dem är mitt bidrag till renoveringen. Nu behöver de knappt riktas, medan slipning och polering kräver desto mer. Innan de blir blanka krävs det en hel del hårt arbete, ja och en del yrkeskunskap.

De första provbokstäverna är nu klara och ska utvärderas. Eventuellt kommer bokstäverna att kromas eller bearbetas på annat sätt för att kunna bibehålla blankheten.

FOTO: JONSSON POWER, MERCONDA

 

 

Niklas Lindberg plockade fram bokstäverna med hjälp av precisionsvattenskärning i sex millimeter tjock aluminium.

Vattenskärning gör att materialet inte slår sig, däremot kan utgångsmaterialet ha en viss skevhet som måste riktas. I det här fallet räckte det med en grovslipning.

Är man som Benny Marcus en fena på att rikta misshandlade lister av rostfritt stål, är polering av aluminiumbokstäver en lätt sak.

En stor dos arbete och en stor dos yrkesskicklighet är det enda som behövs.

G:et i General Motors blev klar först och nu ska resultatet utvärderas innan resten tillverkas.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Tvåcylindrig motorcykel som tänder på ena cylindern

19 kommentarer

Pontiac: Tack Bengt för källhänvisning bussigt. Time out just nu för mekande då jag inväntar brytare och stator avmonterad återkommer efter testning. Stift skall nog vara standardvara som Bosch 3AC eller...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206