Efterlysning: Thulin typ B

Efterlysning: Thulin typ B

Publicerad

Åren mot slutet av 1920-talet pågick ännu biltillverkning i ett flertal större svenska fabriker: Scania-Vabis, Tidaholm, Thulin och Volvo. Men när tjugotalet närmade sig slutet hade Thulinverken finansiella problem och fick avbryta produktionen av Typ A-25. Viljan fanns att fortsätta då man insåg att en ny bilmodell måste till för att möta konkurrensen från utlandet.

Med knappa medel och insatser från bröderna Pär och Hugo Weiertz togs Thulin typ B fram. En första "Prov-vagn" var klar kring 1927 i form av en sportigt öppen bil med flat kylare som fick avsluta spetskylararvet hos Thulin från belgiska F.N. via tyska Aga fram till de båda varianterna av Typ A.

Thulinbilen, annons

Thulinbilen såldes bland annat av Sven du Rietz. Om honom kan du läsa i Classic Motor nummer 9 och 10 2020.

Den första vagnen provsatts, eller provkördes, 1927 av HKH Prins Bertil. Han syns ofta i Thulinsammanhang på en välkänd svartvit bild. I press har även ett antal ytterligare karosserier visats på fabriksbilder tagna senare, kanske 1928? Dåtida tester gav bilen idel lovord för hög kvalitet och mycket god väghållning, allt som Volvobilen från samma tid inte riktigt nådde upp till.

Thulin typ B, prins Bertil

Thulin typ B med prins Bertil som 15-åring bakom ratten. Körde han bilen eller provsatt han den bara under sin praktikperiod på Thulinfabriken?

Genom åren har det skrivits artiklar i olika veteranfordonsmagasin. Men där framkommer att det med största sannolikhet inte finns någon överlevare av de ungefär tolv förserievagnarna. Hugo Weiertz anger att han skulle sett en öppen gulfärgad typ B strax innan andra världskriget.

Thulin typ B, i aktion

Thulin typ B

I nummer 1 1972 av Autopionjären, som gavs ut av Eric Löfberg i Deje, skulle en sådan Thulin typ B ha hittats i "mellansverige" av en person som själv renoverade en Thulin typ A. Fortsättning skulle följa, men vad man vet står det inget mer i Autopionjären därefter.

Autopionjären nummer 1 1972

Tidningen Autopionjären där det framgår att det ska finnas en Thulin typ B någonstans i Mellansverige. Men var?

Är det någon som vet mer om detta fordon? Kanske kan någon eller några av Classic Motors läsare bidra? Hör gärna av er till Andreas Uddling på telefon, brev eller e-post. Ni anar inte hur glad han skulle bli för mer information i ämnet.

Andreas Uddling
Vansö Rosenborg
645 92 Strängnäs
andreas@uddling.se
073-939 03 13

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Annan förtändning på Husqvarna Novolette efter cylinderborrning?

2 kommentarer

Bengor: Hej ! Erik och Knut: Det finns ett program att ladda ner en kopia av, ta sedan bort skrivskyddet. Ett excel dokument. Länk: http://www.puchverkstan.com/tandning.html En Puch motor får bli...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-03

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206