Fullskalig glassbil med Disneykoppling

Fullskalig glassbil med Disneykoppling

Publicerad

"Den här är vår glassbil. Vid fint väder sätter vi oss i bilen och åker och köper glass", säger Mikael Bäckström med en nöjd min. Bilen är av 1954 års modell.

Fiat 500 ritades av konstruktören Dante Giacosa och fick smeknamnet Topolino, det italienska namnet på Musse Pigg, på grund av likheten med den populära seriefiguren. Bilen lanserades 1936 vid Milanomässan och gjorde omedelbart succé. Två personer kunde åka bekvämt i bilen och dess pigga, mjuka strömlinjeform och små hjul gav den ett vänligt utseende. 

Förarmiljön i Fiat 500 Topolino

Förarmiljön i en Fiat 500 Topolino. Inga konstigheter.

Två udda och roliga detaljer är att friskluften till kupén tas in från en lucka vid var sin sida på bilens torped. Med hjälp av en handgas på instrumentbrädan håller bilen stadig och fin fart.

Fiat 500 Topolino i flygande fläng

En Fiat 500 i flygande fläng - kanske på väg mot glasskiosken.

Motorn var från början en sidventilfyra på blygsamma 13 hästkrafter vilket snabbt lärde förarna vikten av att inte lätta för mycket på gasfoten i kurvorna.

Flickfångardörrar eller kidnappardörrar?

Flickfångardörrar? Självmordsdörrar? Kidnappardörrar? Vad kallar du det?

Det här och många andra klassiska fordon kan du läsa om i Classic Motor nummer 12 som finns i butik sedan 19 november. Där kan du läsa hela artikeln om denna Fiat 500 Topolino. 

Vill du testa en prenumeration? Här hittar du våra aktuella erbjudanden.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Fredagsfilmen: Motorcykel med sidobåt

4 kommentarer

straighteight: Hade nog varit viktigare med flytväst istället för stövlar....

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206