Varning för skojare

Varning för skojare

Publicerad

Vi får med jämna mellanrum rapporter om lurendrejare som framför allt utnyttjar köpesannonserna i tidningen. Här är ett exempel på hur det kan gå till. Se upp därute!

Gunnar Geijer skrev i Classic Motor nummer 3 om att bli lurad. Vi fick ett brev som ett exempel androm till varnagel:

Lurad!

Jag annonserade i höstas efter ett soltak till SAAB 96 -63. En trevlig ung "säljare" ringde och sa att han hade ett, som fanns kvar i gömmorna efter hans pappa och jag fick ett MMS. Fotot visade ett soltak på en SAAB 96. Allt verkade OK och vi kom överens om pris inkl. frakt. Frakten var inga problem för han sa att han arbetade som chaufför på DHL, och jag fick nyttja hans "personalrabatt". Ingen klocka ringde hos mig om det. Jag kollade det inte, och inte heller hans telefonnummer eller namn, och betalade med swish. Efter en stund ringde han igen och sa att han hade hittat ett mycket bättre soltak för ett acceptabelt pris och detta låg dessutom i originalkartong. Originalkartong? Fanns sådana? Jag frågade inte. Han skulle dessutom lägga det i samma försändelse som det redan inlämnade, och jag frågade inte ens om man kunde lägga till ett paket till ett annat tidigare inregistrerat. Ingen varningsklocka ringde och jag swishade det han begärt. 

Senare började jag ana oråd och ringde säljaren för att få kopia på inlämningen hos DHL. Inga problem och han sände en lite suddig som verkade okej, för där fanns både mitt och säljarens namn med streckkod och allt.

Senare på dagen ringde säljaren och berättade att han var på väg med DHL-bilen och hade fått punktering. Han bad mig om ett snabblån för han hade inga pengar att betala däckverkstaden. Nu anade jag oråd och kollade hans namn och telefonnummer. Det fanns inte på varken Hitta eller Eniro. Jag googlade då på namnet och såg att säljaren var dömd för bedrägeri tidigare.

Jag åkte med fraktsedeln till ett DHL-ombud där jag bor. Jodå, försändelsen var registrerad på DHL men annullerad. Kvar för mig var bara, att med skammen i kroppen, gå till polisen och göra en bedrägerianmälan.

Säljaren erkände sedermera i tingsrätten att han gjort likadant med ett 15-tal andra och är nu dömd. Kronofogden har meddelat mig att jag och de andra lurade kanske kan får pengar efter att man utrett om tillgångar och betalningsförmåga. Och, om säljaren beviljas skuldsanering, kan jag inte räkna med att få något alls.

Tänk om jag ändå hade kollat den trevliga säljaren efter första kontakten ...

Credulus

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Hur fort går en Sachs 98 cc?

27 kommentarer

PB: Vad var vitsen med pinngas på 98 kubikarna egentligen? Hade alla 98 kubikare pinngas eller var det bara några modeller?

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

  • Classic Motor 2021-04

  • Classic Motor 2021-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206