På kryzzning i Borlänge

Efter nästan två års abstinens så kom då en försmak på framtiden utan coronarestriktioner - Mellstakryzzet! Om pandemin tillåter så kommer "Mopedernas Woodstock" tillbaka nästa år och då ska - äntligen - 20-årsjubliumet av evenemanget firas.

På kryzzning i Borlänge

Publicerad

Egentligen skulle mopedträffen "Mopedernas Woodstock" ha firat 20-årsjubileum redan 2020 - men så kom ett virus emellan. Vad göra - hur håller man coronaavstånd på en mopedträff? Jo, man kör ett mopedkryss!

Lördagen den 21 augusti höll mopedklubben TSV Blårök en lightversion av deras jätteträff "Mopedernas Woodstock" som de har hållit i 20 år. Träffen drar hundratals mopedister varje år och när pandemin dök upp sattes den, och massor av andra evenemang, på halt. 2020 skulle klubben firat sitt 20-årsjubileum för "Mopedernas Woodstock" som då fick lov att ställas in.

Men abstinensen hos både klubbmedlemmarna och sveriges mopedister har varit stor. För många har Mopedernas Woodstock varit årets höjdpunkt och en del har tagit sig hela vägen till Borlänge körandes på sin moped - ett av rekorden som "långväga gäst" hålls av en kille som körde sin moped till Borlänge från...Estland!

Men i år fick mopedisterna en försmak av vad som ska komma efter pandemien. TSV Blårök arrangerade en tipsrunda - eller "Mellstakryzzet" som man valde att kalla evenemanget i år. Coronasäkrat förstås då man inte höll en träff i vanlig bemärkelse och dessutom släppte ut mopederna på den 5,5 mil långa tipsbanan med löpande start under en och en halv timme - allt för att undvika folksamlingar och trängsel.

Dessutom avstod klubben från att ha servering och kontanthantering så alla fick ta med egen matsäck, eller handla efter vägen där det fanns åtskilliga matställen och caféer att välja på. Swish och kontokort gällde.

Classic Motors utsände kunde konstatera att samtliga deltagare såg extra glada ut denna gång då man äntligen kunde träffas, med visst avstånd, i Borlänge igen. Dessutom hade man ju vädergudarna på sin sida då det bara några dagar innan hade fallit 150 mm regn!

Ett uförligare reportage om Mellstakryzzet kommer i Classic Motor mopedalbum som kommer senare i höst.

"Håll avstånd kamrater!" Hur håller man en mopedträff utan att tränga ihop folk? Jo, man sprider ut dem på en 5,5 mil lång tipsrunda, kallad "Mellstakryzzet".

Utefter banan som gick genom dalarnas vackra landskap fanns det stationer där man skulle fylla i de tal som stod på skyltarna. Fick man sex tal i rad på sina talonger kunde man vinna en moped!

Även om hundratals mopedister hade tagit sig till Borlänge så blev det glest i leden när dessa spreds ut efter den 5,5 mil långa banan.

TSV Blårök hade dessutom dragit ut på starttiden till en och en halv timme så inte ens vid starten blev det trängsel.

Trimbingo! Så stod det på talongerna man skulle skulle fylla i efter vägen. Men motorn i bakgrunden är på modiga 0,8 hästkrafter (och behövde bara köras på ettan två gånger efter vägen).

Äntligen! För första gången på länge fylldes Borlänge med omnejd med mopeder och en lätt doft av tvåtaktsolja.

Och regnandet klarades av några dagar innan!

Prisutdelning i Mellstaparken. Kalle Zidén ropade ut vinnarna, Sofia Gutå sprang runt med en grön BP-hink full med talonger där åskådarna fick hjälpa till med dragningen av vinnare. Larsa Forsström står koncentrerad och håller koll på vinnarlistan.

And the winner is: Här är listan (bokstavligen) på alla vinnarna i helgens evenemang utan inbördes ordning.
Grattis!

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Hur kör du egentligen? Vi har ett resultat!

3 kommentarer

Erik.B: Det var ju skönt att veta att mer än hälften av mopedister i alla fall vet hur man kör moped på rätt sätt :P Och att inte alla är sånna stollar som farsgubben som bromsar med fel fot ;)

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206