Vi önskar en trevlig Lucia

Vi önskar en trevlig Lucia

Publicerad

Idag är det Luciadagen och vad passar väl bättre då än att tända tretton ljus?

Vi använder naturligtvis ett fördelarlock till en 12-cylindrig motor och visst är det ett Lucaslock från Jaguars V12-motor.

Joseph Lucas är som ni alla vet "mannen som uppfann mörkret", eller som min tidigare chefsmekaniker Roger uttrycker det: "Han uppfann inte mörkret. Han vidareutvecklade det". Så illa är det nu inte.

Tretton ljus i ett fördelarlock från en V12-motor.

Tretton ljus i ett fördelarlock från en V12-motor.

Intressant nog är Lucia och Lucas närbesläktade rent etymologiskt. Visst hade det varit underhållande om även Lucas var en direkt form av latinets lux som betyder ljus. Nej, Lucas kommer från grekiskan och betyder mannen från Luciana. Men det finns en koppling, för Luciana är ett namn på en region i antikens södra Italien som betyder strålande. Så då kanske vi ändå kan konstatera att namnet på mannen som alltså sägs ha vidareutvecklat mörkret betyder ljus och strålande.

Lås oss därför fira Sankt Lucas framöver. 

Joseph Lucas

Idag minns vi Joseph Lucas.

On
Off

7 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Koppla in instrumentpanel på Yamaha DT 50 MX

3 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Emil! Det du behöver är en givare till tempmätaren men eftersom en vattenkyld motor går svalare än en luftkyld så skulle en givare från DT 125 visa överhettning när din DT 50 har...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2022-02

  • Classic Motor 2022-01

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206