Var finns kvalitetsdäcken?

Idag skulle veden in under tak och det blev dags att pumpa däck på diverse kärror. Dels var det min fyrhjuliga trädgårdsvagn som bara har några år på nacken, dels min gamla skottkärra som förmodligen är från 50- eller 60-talet. Den fyrhjuliga kärran fick nya slangar förra året då den tappade luften efter kort tid efter inköpet.  Idag var tre av fyra däck tomma igen…

Skottkärran med däcket som heter ”Småland 16×4” hade tappat tappat lite luft, men var långt ifrån tomt. Det här är rätt märkligt – här har vi en skottkärra som kanske har 50 år på nacken som behöver lite påfyllning av luft någon gång per år och så har vi en modern kärra som tappar luften efter ett par år och efter byte till nya slangar tar det ett år innan tre av fyra däck är tomma igen.

Skottkärran behovde ungefär ett kilos påfyllning medan den moderna fyrhjulingen behövde avsevärt mer. Dessutom visade det sig att de moderna däcken var helt sönderspruckna. Den gamla skottkärrans däck har knappt en enda spricka trots att det är ett halvsekel sedan det tillverkades.

Då kan man undra följande: Var hittar man däck och slangar år 2014 som håller mer än ett år? Jag har ingen lust att köpa ännu ett gäng slangar och däck som bara håller ett år eller två – oavsett om de är billiga. Och hur kunde man tillverka däck för 50 år sedan som håller än idag?

Nästa märkliga grej som hände idag var ett fynd jag gjorde på vägen när kärran skulle rullas upp till garaget  där kompressorn väntade. På marken låg en liten sak hopringlad – en liten snok. Jag var inte särskilt engagerad i biologin i skolan, men visst är det en liten snokunge? Men den 27 september? Är den här lilla kraken född nu på hösten och hur ska han/hon klara vintern? Kanske blev mamman blivt lurad av den varma sommaren och fått en kull med små snokisar när vintern bara är ett par månader bort.

Var finns kvalitetsdäcken?
Det här däcket, ett äkta Småland, är kanske femtio år gammalt, men har knappt en enda spricka.
Var finns kvalitetsdäcken?
Från en slang (norska) till en annan – den här lilla krabaten höll på att bli överkörd av kärran när den skulle pumpas. Får ormar barn så här sent på året?
Rulla till toppen