Hårdtest i värmen

På lördag är det dags för Ånnaboda Classic Motor och då ska givetvis vårt Projekt Saab 95 vara på plats. Efter Ånnaboda kommer Saaben att flytta från Småland till Stockholm och vara redaktionsbil på heltid.

I går var en reportageresa inplanerad och med tanke på vädret passade det utmärkt då det även kunde bli ett hårdtest i värmen för bilen innan den lämnas vidare till Björn och Thomas.

Den nya termostaten höll måttet och trots att temperaturen stundtals låg över 25 grader i skuggan hade bilen ingen tendens till att bli mer än normalvarm, inte ens i uppförsluten på Småländska höglandet.

Bilen gick som den skulle och inte ont anande svängde jag in på macken i Boxholm för att köpa en kall dricka och lite tvåtaktsolja.

I med ettan och så iväg och allt gick bra de första fem metrarna. Sedan dör motorn. Ett nytt startförsök utan resultat.

Bilen backas in i parkeringsfickan igen med hjälp av startmotorn. Upp med huven men inga uppenbara fel syns. Det kommer bensin som det ska och ett av de mer uppenbara felen borde därför vara ånglås. Förgasaren blåstes ur, stiften plockades bort och motorn drogs runt några varv på startmotorn.

I med stiften men fortfarande inget liv. Ut med ett stift igen och ny kontroll.

– Tji gnista!, skulle man kanske sagt i en gammal film.

Felsökningen gick vidare och snart konstaterade jag att tändspolen var död. Ja, det är en av de saker som inte bytts på bilen då spolen tidigare fungerat bra. Nu tog förmodligen värmen livet av den, kanske tillsammans med att motortemperaturen stiger just efter att motorn stannats.

En koll på macken visade att de hade både korv, glass, dricka, bullar, kaffe, metspön, flöten, wobblers, ja till och med metmask. Tändspolar? Icke.

Ett samtal till den lokala biltillbehörsaffären gav samma resultat. Nej tändspolar hade de inte på lager. Ville jag beställa och få den redan i morgon eftermiddag? Nej tack, så länge hade jag inte tänkt stå där.

Försökte nå en vän som bor i trakterna, men fick tyvärr inget svar.

En brilliant idé dyker upp. Sist jag var i syrrans garage såg jag en ny tändspole som hon köpt till sin bil. En snabb signal visar att hon har den kvar och att det inte var några problem för henne att åka de 22 milen tur och retur till Boxholm.

Några timmar senare är Projekt Saab 95 på rull igen, men själva reportageresan blev inställd. Den får bli av senare i veckan istället.

Vi ses i Ånnaboda i helgen!

Robert Gustavsson

Hårdtest i värmen
Inte så branta men desto längre backar fick Saaben att bekänna färg.
Hårdtest i värmen
Mugghållare a la 1965.
Rulla till toppen