Mer friktion i Chevan!

Innanför trumman såg allt bra ut. Dock var det en aning fet yta på backarna som kommit från hemlig ort.

Mer friktion i Chevan!

Publicerad

Vid senaste besiktningen av chevan var bromsverkan väldigt ojämn på bakhjulen. Häromdagen tog jag bort trumman på höger bak där friktionen var som lägst. Jag hade konstaterat att det var lika ojämnt med handbromsen och då går ju hjulcylindern bort som skäligen misstänkt.

När trumman tagits bort såg allt bra ut. Inget läckage från hjulcylindern, inget läckage från drivaxelns  tätning och inget oljedropp från handbromsvajern (som kan ha fått ATF-olja på sig då det läcker lite från automatlådans bakkant där kardanen sitter).

Hm... Lik förbaskat var det en fet hinna på bromsbackarna som togs bort med aceton. Efter tvättingen ruggades bägge backarna upp med slippapper och tvättades återigen av med aceton. Samma behandling fick bromstrumman.

Var det feta kom ifrån har jag igen aning om. Det var inte mycket - bara så pass att bromsdammet gick att forma till en lite kula - ungefär som snus. Det kan vara så att jag varit för generös med kopparpasta vid renoveringen så att en liten klick hamnat på avvägar.

Nu har jag testat bromsarna på min bromsprovare (grusväg...) och nu ser det ut som att problemet är löst. Nu återstår bara en efterkontroll hos besiktningen!

Både backar och bromstrumma tvättades med aceton och ruggades upp. Men fetthalten var väldigt låg - bara så pass att det lilla bromsdamm som hunnit bildas inte dammade.

On
Off

8 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842