Mer friktion i Chevan!

Vid senaste besiktningen av chevan var bromsverkan väldigt ojämn på bakhjulen. Häromdagen tog jag bort trumman på höger bak där friktionen var som lägst. Jag hade konstaterat att det var lika ojämnt med handbromsen och då går ju hjulcylindern bort som skäligen misstänkt.

När trumman tagits bort såg allt bra ut. Inget läckage från hjulcylindern, inget läckage från drivaxelns  tätning och inget oljedropp från handbromsvajern (som kan ha fått ATF-olja på sig då det läcker lite från automatlådans bakkant där kardanen sitter).

Hm… Lik förbaskat var det en fet hinna på bromsbackarna som togs bort med aceton. Efter tvättingen ruggades bägge backarna upp med slippapper och tvättades återigen av med aceton. Samma behandling fick bromstrumman.

Var det feta kom ifrån har jag igen aning om. Det var inte mycket – bara så pass att bromsdammet gick att forma till en lite kula – ungefär som snus. Det kan vara så att jag varit för generös med kopparpasta vid renoveringen så att en liten klick hamnat på avvägar.

Nu har jag testat bromsarna på min bromsprovare (grusväg…) och nu ser det ut som att problemet är löst. Nu återstår bara en efterkontroll hos besiktningen!

Mer friktion i Chevan!
Både backar och bromstrumma tvättades med aceton och ruggades upp. Men fetthalten var väldigt låg – bara så pass att det lilla bromsdamm som hunnit bildas inte dammade.
Rulla till toppen