Hobbexkatalogen & jag

Erkänn - även du har knackat sönder spargrisen efter att ha tittat för djupt i Hobbexkatalogen.

Hobbexkatalogen & jag

Publicerad

Vem har inte suttit och dreglat över Hobbexkatalogen? Här fanns nästan allt - både användbara saker och mindre användbara.

Jag upptäckte Hobbexkatalogen innan jag var tonåring. Här fanns ju så otroligt många saker som man inte visste att man behövde; pruttkudden (fast den hette "Skämtkudden" i katalogen), luftgevär, mopedtillbehör, verktyg och polisradioskanners. En guldgruva!

För en tid sedan var jag hemma hos morsan och hittade där en av mina gamla Hobbexkataloger. Visserligen en av den "nyare" från 1980, men ändå - en äkta Hobbexkatalog! Nu blev det spännande - skulle den gamla katalogen te sig mossig år 2016 eller skulle den ha klarat tidens tand?

Blädder, blädder - jo, vissa grejor var kanske inte så moderna idag (bilstereo på 7,5 watt och svart/vit tv, visserligen bärbar, men ändå). Fast efter en stunds bläddrande slog det mig - jag har ju flera av mina Hobbexsaker kvar! Nu började det grävas i lådor och kartonger i jakt efter handfast nostalgi.

Här nedan är de saker jag hittade (än så länge):

Skivpucken - dåtidens lösning på alla problem en vinylgrammofon kunde uppvisa. Pucken trycktes ner över skivspelarens axel och höll skivan på plats Gummit var dessutom elektriskt ledande så att statisk elektricitet försvann. Som grädde på moset hade pucken ett stroboskop så att man kunde ha koll på hastigheten!

Självklart så inhandlades en skivpuck! Märktes det någon skillnad? Nä...

Betyget blir 5 (på en tiogradig skala)

En vätska som skulle rengöra vinylskivorna på djupet. Någon form av spritlösning som löser upp det mesta.

Jag är lite osäker på om just min flaska är köpt på Hobbex, men det är nästan samma princip som den i katalogen - Man smorde in skivorna med en alkogel som sedan torkade och kunde dras bort som en plastfolie.

Man gjuter alltså in smutsen och lyfter av den när gelet torkat. Damm, fett och festpartiklar gjöts in i gelet och följde obönhörligen med. Fungerade faktiskt riktigt bra - så länge man inte kladdade medlet på etiketten. Med jämna mellanrum fick man späda ut gelen med alkohol.

Men det var en väldigt bra rengöringsmetod som uppgraderade mina solkiga skivor rejält!

Betyg: 8

Jättehäftig grej på 70-talsfesten - en ljusorgel! Funktionen var följande: man kopplade in ljusorgeln till stereons ena högtalaruttag. Sedan fanns tre utgångar för lampor: Diskant, mellanregister och bas.

När musiken kom igång så blinkade lamporna i takt med musiken och då orgeln hade tre kanaler så blev det väldigt effektfullt! En lampa följde med basgitarr och trummor, en annan sång och gitarr och så vidare.

För att kunna komma runt reglerna med S-märkning (SEMKO) såldes ljusorgeln som "byggsats" vilket i praktiken betydde att man bara behövde koppla in ett antal sladdar till lamporna.

Min ljusorgel har överlevt ett antal hårda fester med starka lampor och hög musik. En tidlös partygrej! klistermärket kom dit på senare tid.

Betyg: 10

Hobbex hade massor med mätinstrument. Mitt syns längst ner till vänster; Kamoden 360 TR.

Visserligen är jag inne på mitt tredje universalinstrument, eller Multimeter som man säger idag, men mitt Kamoden 360 TR har hängt med sedan 80-talet och används fortfarande.

Betyg: 10

Sikta mot stjärnorna! Min karriär som astronom blev inte så lång, men väldigt rolig.

Jodå, visst kunde man se en och annan stjärna på himlavalvet, men kikaren var extremt ljussvag så svaga stjärnor syntes knappt. Dessutom blev bilden spegelvänd då det sitter en spegel i 90-gradersdelen.

Betyg: 5

På bilden i katalogen sitter "siktet" ovanpå kikaren vilket inte fungerar då man i så fall slår huvudet i titthålet baktill.

I praktiken satt siktet på sidan av kikaren

Precisionsskruvstycke "Made in USSR". Hur det står till med precisionen kan man kanske diskutera, men visst fungerar det.

Mitt skruvstycke har används flitigt ända sedan det köptes från Hobbex. Sist jag använde det var förra veckan! Det glappar väl lite i backarna, men är den perfekta tredje handen vid filning, slipning och lödning.

Betyg: 8

När jag var tolv år fick jag en Monark Monarped från 1953 av min morfar. Det visade sig snart att kompressionen var dålig på grund av en skada i cylindern samt att gnistan var klen.

Hoppet stod då till Hobbex "Thunder Jet" tändningsförstärkare! Skulle detta undermedel hjälpa mig att få igång min alldeles egna och första moped? Förstärkaren var inbyggd i en tändhatt och vara bara att trycka fast på tändkabeln.
Svaret blev: Nä!

Vad jag hört är denna "förstärkare" bara ett gnistgap som visserligen kan ge lite starkare gnista, men som också sliter på tändspolen eftersom tändspänningen ökar rejält på grund av det extra gnistgapet.

Mopeden finns kvar och används flitigt. Dessutom får jag numera köra på allmän väg då jag fyllt femton!

Min Thunder-Jet tändningsförstärkare är tyvärr försvunnen så jag kan inte dissekera den, men det medföljande klistermärket sitter på mopeden!

Betyg: 3

Vem har inte sett denna text? Här såldes trimcylindrar till många mopeder. Fem hästar, sju hästar - ja till och med nio hästar kunde man få i sin moped med en Hobbexcylinder.

Senare kontroller med dynamometrar har avslöjat att antal hästkrafter med dessa cylindrar inte riktigt var lika stort som i katalogen.

Men känslan var den rätta!

Själv hade jag inte råd med någon "Femhalva" från Hobbex så jag kan inte lämna något betyg.

Kombinationslås till cykel och moped. Totalt dyrkfritt!

Jag är osäker på om mitt kombinationslås kommer från Hobbex, men funktionen var densamma. När vi hade dessa lås på våra cyklar låste man först och sedan körde man hela kombinationen (antal tryck till höger och vänster på knappen), men sparade ett tryck.

Då kunde man snabbt låsa upp - man körde bara sista trycket och drog upp knappen så att låset öppnade sig. Då kom man iväg snabbare än de som hade lås med nyckel!

Betyg: 8

Den här ollonpistolen måste ha varit en långkörare i Hobbexkatalogen. Den här är ur 1980 års katalog, men min "Colt 45" fick jag säkert tio år tidigare. Laddades med en lång remsa ollonskott (26 st) som klipptes av ett och ett efter varje skott.

Min "Colt" fanns kvar i gömmorna. Välanvänd när jag och kompisarna lekte "Indian och Cowboy", "Hemlig agent" och liknande. Undrar om man fortfarande kan få tag på "ammo"?

Betyg: 7

On
Off

4 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842