50 spänn - enhetspris?

Lördagens marknadsfynd. 50, 50, 50... Nja, avgasmuttern var aningen dyrare och handtaget och förgasarmunstyckena aningen billigare.

50 spänn - enhetspris?

Publicerad

Under lördagens marknad i Falun blev jag så småningom lite full i skratt. I vanlig ordning "skulle jag inget ha", men eftersom Projekt E-Type, som går som en artikelserie i tidningen Classic Motor, börjar lida mot sitt slut var det en del saker som jag ville byta ut på mopeden.

Nuvarande cylinder har en avslagen kjol - alltså insticket ner i vevhuset. Topplocket saknar en fläns på höger sida och kopplingshandtaget är repigt. Visst fungerar de, men om man nu helrenoverar en moped så vill man ju ha lite stil på alla delar.

Att hitta en cylinder med pluggen kvar visade sig inte vara så lätt. Kan det vara vibrationer som får pluggarna att ramla ur insugen? Nåja, efter en stund dök den första cylindern upp. Visserligen hade pluggen "vibrerat ut" men för en femtiolapp kan jag tänka mig att köpa den. En stund senare dyker nästa cylinder upp. Även den plugglös, men här är insuget tämligen orört. Priset? Jo, en femtiolapp. Tanken är att svarva till en egen plugg och pressa in i insuget - raka motsatsen mot hur man tänkte som 15-åring!

Sedan hittade jag ett svänghjul till en Sachs. Hm... jag har ju en tvåväxlad sachsmotor hemma som saknar svänghjul. Priset sattes till... en femtiolapp. Hos en säljare låg en oborrad (!) bingförgasare till sachs. Den ville jag ha! Ännu en femtiolapp bytte ägare och nu hade jag en förgasare också i den allt tyngre påsen jag bar på.

Javisst, ja - gängtappar skulle jag också ha. 1/4" och 3/8" UNF saknades i samlingarna. Hos en säljare hittade jag dessa tappar för 60 kronor styck. När jag skulle betala sade han "Får jag en hundring". Okej - två saker för hundra spänn blir... femtio spänn styck.

Hos nästa säjare hittade jag en grå gasvajer - precis som det var original på min första E-Type. Nuvarande vajer är svart. Priset blev... en femtiolapp! E-Typens kopplingshandtag är repigt och lite böjt. Ett fint handtag hittades hos en säljare och nu bröts trenden. Priset blev 20 spänn. Jag vill köra med fast munstycke på E-Typen. Ett sms med munstycksfråga skickades  till vår mopedredaktör Josefine "Jossan" Andersson. Efter några sekunder kom svaret: "Storlek 54 till 56 - det större till inkörning". Ok - några munstycken inköptes för en tjuga styck.

Ett topplock var nästa grej att spana efter. De flesta lock saknade antingen flänsar eller hade någon form av märkligt slitage i tätningsytan mot cylindern. Nåja, till slut dök det upp - topplocket med alla flänsar i behåll och där ingen gnuggat det mot garagegolvet. Enda detaljen ar att tändstiftsgängan var lagad med en insatsgänga. Inga problem. Priset? Gissa...

 

 

En "Evert" mot en moppedel - trevligt enhetspris!

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Nyrenoverad Sachsmotor som vägrar starta

12 kommentarer

Bengor: Hej igen ! Donald: Hittills har vi enbart diskuterat tändsystemet med avseende på timing. Samt att du i din fråga nämner att den får bensin. Det finns i huvudsak 3 egentlige 4 saker som krävs för...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

  • Classic Motor 2021-04

  • Classic Motor 2021-03

  • Classic Motor 2021-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206