"Bara sport och hip-hop!"

En Nornan rörradio från 1957. Rörteknologi, trächassie och tre högtalare borgar för kanonbra ljud - om det bara fanns något att lyssna på...

"Bara sport och hip-hop!"

Publicerad

Min kompis Ola är förbannad. Vi är båda radiointresserade och har ett antal äldre radioapparater - några så "moderna" att de har FM-bandet, eller UKV (Ultrakortvåg) som man sade förr.

För en tid sedan hittade jag en radio av fabrikat Nornan på en loppis. En tjusig sak i äkta trä från 1957. Nornan var ett varumärke som hörde till Monark och fabriken låg i Tobo i Tierps kommun. Eftersom jag har en Monark Monarped från 1953 så blir ju allt runt omkring varumärket intressant. 50 kronor bytte ägare och jag var en stolt ägare till en Nornan som i sin tur var nära släkt med min Monarped.

Till en början var min Nornan en aning tystlåten, men efter lite trimning (ja, det heter så även i radiovärlden) samt byte av likriktarröret piggnade radion till rejält och volymnivån ökade rejält.

Problemet var bara att dessa gamla radioapparater oftast har ett FM-band som endast sträcker sig från 88 till 100 MHz. Ola berättade irriterat att "Det enda man får in på en gammal radio är sport och hip-hop!". Efter lite rattande kunde jag bara konstatera att Ola hade rätt. Var det inte sportradion så var det hip-hop som lite ovant strömmade ur högtalaren från 1957.

Som varande helt ointresserad av vad andra människor sysslar med på planen eller isen samt att jag bestämt föredrar att man sjunger - inte pratar - till musik blev jag besviken. Här hade jag nu en rörradio med sitt varma ljud med ett chassie av trä som även det ger en fyllig klang - och det enda som skalans omfattning ledde till var - precis som Ola sagt - sport och hip-hop...

Men nyligen blev det skillnad! Efter lite rattande på Nornan började det strömma rockmusik ur högtalaren. Beatles var det första jag hörde. Hm... Vad var nu detta? Efter en stund kom stationsidentifikationen. Det var en för mig ny station som heter "Pop och Rock" som spelar musik från 60- 70- och 1980-talet. Äntligen! Nu kunde jag äntligen använda min Nornan som det var tänkt - att lyssna på!

Under en lång tid har radion därför stått oanvänd och jag har emellanåt rattat febrilt mellan 88 och 100 MHz för att hitta något som passade mig och nu - helt plötsligt - var det mödan värt.

Jag vet inget om stationen ifråga, men  bara att slippa sport och hip-hop är ett lyft. Pop och Rock hittar man på 98,9 MHz i Uppsala. Har man en tysk rörradio (Siemens, Blaupunkt, Nordmende) kan den gå så långt upp i frekvens som 108 MHz och då hittar man stationen på 101,1 MHz i Lycksele och på 103,0 MHz i Vännäs.

Nu ska jag tipsa Ola!

 

Nornan tillverkades i Tobo och ingick i Monark-koncernen.

Ett problem med äldre radioapparater är att de ofta inte går högre än 100 MHz. Då är det sport och hip-hop som gäller...

On
Off

4 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Annan förtändning på Husqvarna Novolette efter cylinderborrning?

2 kommentarer

Bengor: Hej ! Erik och Knut: Det finns ett program att ladda ner en kopia av, ta sedan bort skrivskyddet. Ett excel dokument. Länk: http://www.puchverkstan.com/tandning.html En Puch motor får bli...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-03

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206