”Bara sport och hip-hop!”

Min kompis Ola är förbannad. Vi är båda radiointresserade och har ett antal äldre radioapparater – några så ”moderna” att de har FM-bandet, eller UKV (Ultrakortvåg) som man sade förr.

För en tid sedan hittade jag en radio av fabrikat Nornan på en loppis. En tjusig sak i äkta trä från 1957. Nornan var ett varumärke som hörde till Monark och fabriken låg i Tobo i Tierps kommun. Eftersom jag har en Monark Monarped från 1953 så blir ju allt runt omkring varumärket intressant. 50 kronor bytte ägare och jag var en stolt ägare till en Nornan som i sin tur var nära släkt med min Monarped.

Till en början var min Nornan en aning tystlåten, men efter lite trimning (ja, det heter så även i radiovärlden) samt byte av likriktarröret piggnade radion till rejält och volymnivån ökade rejält.

Problemet var bara att dessa gamla radioapparater oftast har ett FM-band som endast sträcker sig från 88 till 100 MHz. Ola berättade irriterat att ”Det enda man får in på en gammal radio är sport och hip-hop!”. Efter lite rattande kunde jag bara konstatera att Ola hade rätt. Var det inte sportradion så var det hip-hop som lite ovant strömmade ur högtalaren från 1957.

Som varande helt ointresserad av vad andra människor sysslar med på planen eller isen samt att jag bestämt föredrar att man sjunger – inte pratar – till musik blev jag besviken. Här hade jag nu en rörradio med sitt varma ljud med ett chassie av trä som även det ger en fyllig klang – och det enda som skalans omfattning ledde till var – precis som Ola sagt – sport och hip-hop…

Men nyligen blev det skillnad! Efter lite rattande på Nornan började det strömma rockmusik ur högtalaren. Beatles var det första jag hörde. Hm… Vad var nu detta? Efter en stund kom stationsidentifikationen. Det var en för mig ny station som heter ”Pop och Rock” som spelar musik från 60- 70- och 1980-talet. Äntligen! Nu kunde jag äntligen använda min Nornan som det var tänkt – att lyssna på!

Under en lång tid har radion därför stått oanvänd och jag har emellanåt rattat febrilt mellan 88 och 100 MHz för att hitta något som passade mig och nu – helt plötsligt – var det mödan värt.

Jag vet inget om stationen ifråga, men  bara att slippa sport och hip-hop är ett lyft. Pop och Rock hittar man på 98,9 MHz i Uppsala. Har man en tysk rörradio (Siemens, Blaupunkt, Nordmende) kan den gå så långt upp i frekvens som 108 MHz och då hittar man stationen på 101,1 MHz i Lycksele och på 103,0 MHz i Vännäs.

Nu ska jag tipsa Ola!

 

Nornan tillverkades i Tobo och ingick i Monark-koncernen.
Ett problem med äldre radioapparater är att de ofta inte går högre än 100 MHz. Då är det sport och hip-hop som gäller…
Rulla till toppen