Blårök och kokkaffe

Torsten tänder spritköket - här ska kokas kaffe! Långt i bakgrunden skymtar hans Trim från 1954.

Blårök och kokkaffe

Publicerad

Idag var jag och min kompis Torsten på mopedfika i skogarna runt Uppsala.

Solen lyste och temperaturen var nästan tvåsiffrig. Efter en rejäl åktur på landväg, grusväg och leriga skogsstigar kom vi fram till en campingplats. Torsten körde på en Trim (dekaltrimmad Fram) från 1954 med en automatväxlad HMW-motor, och jag på min nyrenoverade Zündapp KS 50.

Trots Torstens spensliga och ofjädrade farkost gasade han på för fullt mellan tuvor och lerpölar medan jag själv fick släppa på gasen trots låg tyngdpunkt och ställbara Konidämpare. Väl framme tog Torsten fram den klassiska "Snuskburken" (Oval matlåda i aluminium för er som inte gjort lumpen) med tillhörande spritbrännare. Här skulle det kokas riktigt kaffe!

Ett äldre par med gåstavar stannade till och kikade på Torstens Trim. Mannen ropade sen till oss:

"En sån där ville man inte ha när man var ung!" Exakt vad han menade förstod vi inte, men det är trevligt att gamla fordon får folk att börja prata med varandra.

På ditvägen blev jag omkörd av en liten skåpbil från en elfirma och när föraren kommit upp jämsides med mig så tutade han och gjorde tummen upp.

Det var inte svårt att förstå vad han menade - och vad han troligtvis körde för moped som femtonåring.

Efter en stund kokade kaffet som avnjöts tillsammans med hembakade bullar. Mums!

Mopedsäsongen tar aldrig slut. 5,5 mil blev det idag.

Jim Lundberg

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Vilken moped och var är ramnumret?

13 kommentarer

Erik.B: Löste nog 5 minuter senare mysteriet med vad det är för ram i alla fall! Är så gott som 100% säker på att det är en Svalan ram från början av 60-talet. Skulle gissa modellerna 14k, men kan även vara...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206