"Lysande, Sickan?" Nä, knappast. Framlyset har sett bättre dagar - men det ska vi ändra på!
Projekt Victoria Luxus - del 7
Publicerad 2021-02-09 06:00
Nu gäller det att få ordning på framlyset. Den kromade sargen gick hyfsat lätt att rikta och jag fick tag på ett begagnat lyktglas som användes som "mall" så att sargen fick rätt form. Rostfäckarna på sargen försvann nästan helt efter en dust med lumptrissan. Okej - nu har jag ett lyktglas och en riktad och blank sarg. Nu måste reflektorn fixas till. Här ska förnicklas!
Häng med!
PS - mer och utförligare information om förnickling får du i artikeln Så förnicklar du hemma här på hemsidan

Glaset saknas, sargen är stukad och rostprickig och reflektorn gör knappast skäl för namnet. Den reflekterande beläggningen (aluminium?) har nästan flagnat av helt från den underliggande lacken som ligger närmast reflektorns metallstomme.
Vi ska försöka ge reflektorn glansen åter genom att förnickla den. Men då måste vi ner till den underliggande metallen och då måste lacken bort eftersom förnickling är en elektrolytisk process och då får det inte vara någon isolerande lack i vägen.

Här testas färgborttagaren "Stripper" som jag använt till andra saker och den har visat sig vara rätt tuff mot diverse lacker. Först togs den tunna metallbeläggningen bort på en yta med en lumptrissa (vilket gick snabbt) och sedan åkte det på en klick Stripper på lacken för att testa. Efter 30 minuter hade ingenting hänt... Samma sak med aceton - ingen reaktion. Okej - tuff lack...

Plan B - vi slipade bort lacken med en roterande nylonborste med inbyggt slipmedel i stråna. Detta gick snabbt men nu har vi en mängd sliprepor som måste bort.
Det är nämligen så här att när man förnicklar något så blir inte ytan särskilt mycket blankare av nicklet. Det blir lite som att lägga på en högblank klarlack på en skrovlig sten - det blir ingen större skillnad. Som reflektorn ser ut nu skulle den inte ha bättre ljusbild en än klotlampan i vitt porslin som sitter på väggarna i källargångar.
Vill man ha det blankt efter förnicklingen måste det vara blankt innan - basta!

Pust och puts... För att få bort slipreporna efter nylonborsten våtslipades reflektorn. Först med 800-papper tills slipreporna från borsten försvunnit. Men även 800-papper ger sliprepor som får ljuset att studsa åt alla håll - och det är inte meningen med en reflektor som ju ska rikta ljuset.
Då blev det ny våtslipning, men denna gång med 1200-papper. Efter en bra stunds slipning (och en öm tumme) var ytan så fin den kan bli med 1200-papper och det blev dags för nästa steg - polering. Handdiskmedlet, utspätt med vatten, fungerar bra även på metaller och ger papperet längre livslängd.

Först gick jag på med slipvax av lite grövre typ (men mycket finare än 1200-papper) och en lumptrissa tills slipreporna från 1200-pappret försvann.
Nu var ytan halvblank (tänk: immig badrumsspegel efter en varm dusch) men det räcker inte för en reflektor så det var bara att putsa vidare. Nu blev det en polerkräm (tänk: Autosol) som ger högglans. En ny lumptrissa togs fram och...

...nu blev det ett himla putsande. Nu avslöjas minsta fusk med tidigare slipningar och mycket riktigt så syntes sliprepor från både borsten och papperen nu när glansen började komma. Reporna var begränsade till mindre ytor och där var det bara att börja om: 800-papper, 1200-papper och sen slipvax igen...
Men sen är det bara att fortsätta poleringen med polerkräm och lumptrissa tills spegelglansen infann sig.

Nä - jag mäter ingenting här. Tumstocken visar bara hur skarp spegelbilden blir i den nypolerade ytan. Ju längre bort du kan få en skarp spegelbild i ytan - desto bättre reflektor. Kan du se detaljer i spegelbilden som är flera meter bort - ja, då har du verkligen lyckats med poleringen!

Nu gäller det! Min förnicklingssats är från 2012 och själva nickelsyran håller i två (2) år - nu är den nästan nio år gammal. Men den har stått mörkt och svalt och fungerade faktiskt för några månader sedan. Just denna sats går inte att köpa längre.
Här är noggrannhet extremt viktigt. Ytan som ska förnicklas måste vara helt ren och bara att ta i den med fingrarna ger tillräckligt med hudfett för att nicklet inte ska fastna där man rört vid den.
Dessutom finns det rester av slipvax i ytan som måste bort. Ytan tvättas med handdiskmedel utspätt med destillerat vatten, aceton eller rödsprit. Reflektorn ansluts till strömkällans minuspol med en kabelsnutt.

Nickelsyran hälls på tills den helt täcker reflektorn och en anod av rent nickel hängs ovanför i vätskan. Man får inte "elda på" för hårt med hög ström - då blir ytan grov och nästan knottrig. Man räknar med en viss strömstyrka per kvadratcentimeter men jag har inga uppgifter på exakt värde utan gick på erfarenhet och magkänsla. Strömmen från min 12-volts mc-laddare reglerades med en glödlampa och ett vridmotstånd till 100 mA (0,1 ampere).

Färdigt! Den gamla nickelsyran fungerar fortfarande. Reflektorn fick ligga över en timme i badet. Några små sliprepor syns fortfarande på ett par ställen, men de bör inte ställa till det.

Här är "hackordningen" för att få en spegelglans: Nylonborste-800-papper-1200-papper-slipvax-polerpasta. Tidsödande, men lite skojigt! Nu har reflektorn inte bara fått glansen åter - nicklet skyddar också mot korrosion (rostangrepp).
I nästa avsnitt ger vi oss på det bedagade baklyset.
-
Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare
-
#1
Hej Jim!
Härligt att se en Victoria under renovering. Har själv renoverat en som nu är kanonfin. Lackad i svart och gult, som inte var så vanlig.Jag inköpte en likadan 1959, när jag fyllt moped, så den här är nostalgi på högsta nivå.
Hälsningar Anders
-
#2
Hej. Funderar lite på det du skriver " den underliggande lacken".
Det måste väl vara ett tunt lager koppar eller liknande, särskilt som inte strippern fungerade, för aluminium fäster väl knappast på lack såvida reflektorytan inte bara är någon typ av målarfärg. Har ju sett att många billiga lampor typ extraljus/arbetsbelysning bara har målad reflektor men så är ju också ljuset därefter.(Tips: tvätta inte en sån reflektor med T-Röd, det slutar bara på ett sätt).
Om reflektorn bara är målad kan det ju i och för sig förklara varför så många gamla mopeder hade uruselt lyse.
Sen undrar jag (som en gång jobbat med hårdförkromning) om inte det varit ide att först lägga koppar i botten. Det fyller upp repor och mindre märken vilket underlättar poleringen men lägga koppar kanske är svårt att gör hemma, har aldrig provat på allvar.
Däremot har jag upptäckt att om man tar bort rost med citronsyra och under processen har i en bit koppar får man ett tunt lager koppar på järnet. Detta upptäckte jag av en slump då en bit järn jag skulle "avrosta" hölls ihop med en kopparnit.
Inte avancerat i sig men funkar bra på exempelvis avgasbultar, fungerar ungefär som kopparpasta, (och så ser dom ganska bra ut efteråt).
-
#3
Hej Anders. Det är lite nostalgi för mig med eftersom jag aldrig startat Victorian sen jag köpte den 1976. Den har liksom bara hängt med i bakgrunden genom åren och flyttlassen.
Men nu är det dags!
-
#4
Hej Kurth. Troligtvis så lägger man en glanslack på plåten i reflektorn för att slippa den tidsödande polering som jag fick utföra eftersom jag valde att förnickla plåten.
Jag vet inte hur man gjorde på 50-talet, men när man lägger på aluminium på reflektorer så känner jag till två metoder. Den ena går ut på att man med vakuum suger fast en tunn aluminiumfolie på reflektorn. Den andra metoden går ut på att man "ångar" på aluminiumet på reflektorns yta (som till och med kan vara gjord av plast). Det är alltså en rent mekanisk process.
Att lägga på koppar i botten är bra då koppar är lättpolerad och använder man en "sur" process (surkoppar) kan man lägga på tjockt.
Men... det är svårt att förkoppra direkt på järn och stål. Antingen måste man ha kemikalier som inte går att köpa eller så får man börja med ett anslagsbad med nickel som kopparn fäster bra på.
Fast det blir ett väldigt slabbande. Först ska man ställa in processen på förnickling, sedan ska man ställa om till förkoppring och därefter tillbaka till förnickling igen. Mellan processerna är det mycket polering, rengöring och noggrann sköljning.
Jag har gjort detta några gånger då ytorna varit riktigt grova, men med Victorians reflektor valde jag att hoppa över allt detta och förnickla direkt på plåten.
-
#5
Hej igen. Jag hade glömt det där med nickel i botten. Efter att ha jobbat flera år med förkromning (inte det roligaste jobbet i världen) har jag nog förträngt mer än jag kommer ihåg. Det stämmer att koppar inte fäster så bra på järn men i exemplet jag gav ovan sitter det faktiskt ganska bra så länge man inte fingrar på bultarna allt för mycket, vilket man ju inte gör på till exempel en avgasbult.
-
#6
Hej. Jag har märkt samma sak när jag haft kopparpasta på batteripolerna. När man exempelvis dragit åt polernas muttrar så kan skiftnyckeln bli förkopprad där den rört vid pastan. Närvaron av syraångor är troligtvis orsaken och noga samma process som du erfarit med citronsyran.
-
#7
I sommar ska jag ta ut motorn på min Datsun 720 och då kan jag återkomma med om förkoppringen på bultarna (som då suttit ett år) verkligen har någon effekt, typ kopparpasta, eller om det bara ser så ut.
-
#8
Ok!
Hej Jim!
Härligt att se en Victoria under renovering. Har själv renoverat en som nu är kanonfin. Lackad i svart och gult, som inte var så vanlig.Jag inköpte en likadan 1959, när jag fyllt moped, så den här är nostalgi på högsta nivå.
Hälsningar Anders
Hej. Funderar lite på det du skriver " den underliggande lacken".
Det måste väl vara ett tunt lager koppar eller liknande, särskilt som inte strippern fungerade, för aluminium fäster väl knappast på lack såvida reflektorytan inte bara är någon typ av målarfärg. Har ju sett att många billiga lampor typ extraljus/arbetsbelysning bara har målad reflektor men så är ju också ljuset därefter.(Tips: tvätta inte en sån reflektor med T-Röd, det slutar bara på ett sätt).
Om reflektorn bara är målad kan det ju i och för sig förklara varför så många gamla mopeder hade uruselt lyse.
Sen undrar jag (som en gång jobbat med hårdförkromning) om inte det varit ide att först lägga koppar i botten. Det fyller upp repor och mindre märken vilket underlättar poleringen men lägga koppar kanske är svårt att gör hemma, har aldrig provat på allvar.
Däremot har jag upptäckt att om man tar bort rost med citronsyra och under processen har i en bit koppar får man ett tunt lager koppar på järnet. Detta upptäckte jag av en slump då en bit järn jag skulle "avrosta" hölls ihop med en kopparnit.
Inte avancerat i sig men funkar bra på exempelvis avgasbultar, fungerar ungefär som kopparpasta, (och så ser dom ganska bra ut efteråt).
Hej Anders. Det är lite nostalgi för mig med eftersom jag aldrig startat Victorian sen jag köpte den 1976. Den har liksom bara hängt med i bakgrunden genom åren och flyttlassen.
Men nu är det dags!
Hej Kurth. Troligtvis så lägger man en glanslack på plåten i reflektorn för att slippa den tidsödande polering som jag fick utföra eftersom jag valde att förnickla plåten.
Jag vet inte hur man gjorde på 50-talet, men när man lägger på aluminium på reflektorer så känner jag till två metoder. Den ena går ut på att man med vakuum suger fast en tunn aluminiumfolie på reflektorn. Den andra metoden går ut på att man "ångar" på aluminiumet på reflektorns yta (som till och med kan vara gjord av plast). Det är alltså en rent mekanisk process.
Att lägga på koppar i botten är bra då koppar är lättpolerad och använder man en "sur" process (surkoppar) kan man lägga på tjockt.
Men... det är svårt att förkoppra direkt på järn och stål. Antingen måste man ha kemikalier som inte går att köpa eller så får man börja med ett anslagsbad med nickel som kopparn fäster bra på.
Fast det blir ett väldigt slabbande. Först ska man ställa in processen på förnickling, sedan ska man ställa om till förkoppring och därefter tillbaka till förnickling igen. Mellan processerna är det mycket polering, rengöring och noggrann sköljning.
Jag har gjort detta några gånger då ytorna varit riktigt grova, men med Victorians reflektor valde jag att hoppa över allt detta och förnickla direkt på plåten.
Hej igen. Jag hade glömt det där med nickel i botten. Efter att ha jobbat flera år med förkromning (inte det roligaste jobbet i världen) har jag nog förträngt mer än jag kommer ihåg. Det stämmer att koppar inte fäster så bra på järn men i exemplet jag gav ovan sitter det faktiskt ganska bra så länge man inte fingrar på bultarna allt för mycket, vilket man ju inte gör på till exempel en avgasbult.
Hej. Jag har märkt samma sak när jag haft kopparpasta på batteripolerna. När man exempelvis dragit åt polernas muttrar så kan skiftnyckeln bli förkopprad där den rört vid pastan. Närvaron av syraångor är troligtvis orsaken och noga samma process som du erfarit med citronsyran.
I sommar ska jag ta ut motorn på min Datsun 720 och då kan jag återkomma med om förkoppringen på bultarna (som då suttit ett år) verkligen har någon effekt, typ kopparpasta, eller om det bara ser så ut.
Ok!