Projekt Victoria Luxus - del 12

Visaren saknades ju i vår mätare. En liten tunn och spinkig sak av tunn plåt. Koppen till ett värmeljus blir perfekt till ett nytt visarämne. Den är gjord av 0,10 mm aluminium - lätt att bocka och låg vikt.

Projekt Victoria Luxus - del 12

Publicerad

Hastighetsmätaren verkar fungera. Därför ska den få chansen att få visa hastigheten igen. Men visaren är bortbruten och glaset i äkta plast är krossat. Det måste vi fixa!

Den lilla aluminiumremsan från värmeljuset klämdes i en näbbtång så att halva remsan är utanför och halva innanför. Bredden på remsan är cirka 2 mm.
Sen är det bara att ta ett finger och pressa ner kanten på remsan cirka 90 grader - precis som en visare brukar vara gjord.

Därefter kläms ena änden försiktigt ihop (använd en pincett) så att vår nytillverkade visare får en spets. Nu ska den limmas fast på den runda plutten där den gamla visaren suttit.

Vi ska limma fast visaren med superlim och sen ska den målas röd och då måste urtavlan skyddas från lim och lack med ett uppklippt papper som träs runt visarens smala axel. För att vara säker på att papperet inte ska fastna av limmet valdes vaxat papper som suttit under ett klistermärke.

Så där! Vårt vaxade papper är dessutom tejpat på undersidan så inget ska sippra ner där vi klippte upp det. Visaren har fått en pytteliten droppe lim, levererad med en spetsig tandpetare. För att limmet ska hugga snabbt sprejar vi på en aktivator som får snabba superlim att härda - ännu snabbare!

Dessutom kan man bygga med superlim tack vare aktivatorn. och det gjorde vi här. Visaren väger visserligen noll och inget, men en moped vibrerar och det är inte roligt om visaren lossnar när man en gång har klämt fast sargen.

Därför lade vi på några små droppar på undersidan av den runda plutten så att visaren "gjuts in" i lim. En kort dusch med aktivatorn får varje droppe att stelna sekundsnabbt.

Okej. Vår värmeljusvisare sitter bergfast på sin axel. Innan vi tar bort det vaxade skyddspapperet så ska vi lägga på lite röd färg på visaren.

Ordningen återställd. Ett lackstift med Nissan-röd kulör fick släppa ifrån sig en droppe färg till visaren.

Men så var det det kupade glaset som ju var krossat. Ett nytt sådant ska vi tillverka snart, men vi spar den genomskinliga hylsa av plast som ska skjutas in i mätarhuset. Där sitter det två slitsar som ska släppa in lite ströljus från strålkastaren så man inte får fortkörningsböter vid mörkerkörning. Hylsan fungerar som ett "fönster" i slitsarna som skyddar mätarens inre från damm och fukt.

Själva hylsan tejpades tillfälligt på en rundstång och det krossade glaset amputerades försiktigt med en fintandad bågsåg.

Färdigsågat. Plasthylsan ska vi skjuta in i mätarhuset ända ner mot urtavlan. Här syns de två slitsarna i huset som ska släppa in ljus från strålkastarens glödlampa. Plasthylsan släpper igenom ljuset, men inte damm och smuts.

Nu har vi inhandlat 2 mm tjockt akrylglas som ska bli ett nytt glas till mätaren. Den rosa färgen sitter bara i den skyddande plastfolien.

Men hur gör man kupat glas? Jo, så här går det till. Man tar en bit formplyfa och gör ett runt hål med en hålsåg. Jag valde en 54 mm hålsåg till glaset som ska vara strax under 50 mm. Man kan använda vanlig plyfa, men då bör man lägga något mellan plyfa och plast så de inte fastnar ihop. Det finns bakplåtspapper av teflon som är ett utmärkt släppmedel.

En fyrkantig bit akrylglas sågades ut och skyddsplasten drogs av. Plasten skruvades fast i plyfabiten i varje hörn.

Okej - men nu då?

Så här gör man. Akryl smälter vid 160 grader så vi slänger in vår plastbit i ugnen och ställer termostaten på 175 grader. Nu är det bara att vänta på att plasten börjar mjukna och sjunka ner i plyfans hål med hjälp av farbror Newtons gravitation.

Hela processen tar cirka tio minuter, men man måste sitta och bevaka hela tiden så det inte sjunker för djupt. När man tycker att det ser bra ut tar man ut plasten och låter den svalna.
Det gäller bara att se till att plasten är helt fri från damm innan den "bakas" - annars fastnar partiklarna i ytan när den mjuknar av värmen. Stäng därför av fläkten om du har en varmluftsugn. Och rör absolut inte vid glaset förrän det svalnat!

Kupat så det räcker. Nu ska man bara kapa bort överskottet runt kupan. Akrylglas är lätt att bearbeta, men kan givetvis spricka om man är för våldsam. När man slipar kanterna så bör man göra det för hand. Det går att slipa på en bänkslip, men plasten smälter lika mycket som den slipas av friktionsvärmen så det bildas en hel del skägg som man får skrapa bort.

Tjusigt, eller hur! Glaset ska vara så pass stort att den går ner i mätarhuset och mot plasthylsan från det gamla glaset.

Nu lägger man på sargen och viker ner kanten genom att trycka på den med änden av en fil, varvet runt. Cylindern används som underlägg eftersom det kupade glaset sticker ut en aning högre än sargen.

Färdigt! Ny visare och nytt glas. En sak mindre att laga.

I nästa avsnitt ska vi ge oss på styret.

On
Off

5 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Vinande ljud från Zündapp KS 50

4 kommentarer

Frasse1: i stort sett så har alla mer tävlingsinriktade mc och bilar rakskurna transmissionsdrev på grund av att transmissions förlusterna blir mindre = mer fart, Att ljudet blir högre struntar man totalt i,...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2022-02

  • Classic Motor 2022-01

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206