Projekt Victoria Luxus - del 18

Ett vakande öga. Min moped saknade upphängningen av ljuddämparen, men min kompis Torsten tog en "moppie" av sitt fäste samt några mått på det stag jag saknade.

Projekt Victoria Luxus - del 18

Publicerad

Nu förstod jag varför det satt ett oanvänt fästöra under min moped - det var ju där det saknade staget till ljuddämparen skulle sitta. Torsten tog en bild under sin röda Victoria Luxus och gav mig måtten på staget: 360 mm långt och 16 mm i diameter.

En bit 16 mm vattenledningsrör i äkta järn grävdes fram och plattades ut i ändarna. c/c-måtten på skruvhålen hade jag ju i ramen, respektive ljuddämparen.

Staget är klart. Jag har ännu inte brutit fram den kalsongblå kulören så staget får bli svart tills vidare.

Centralstödet delar ena skruven med staget till ljuddämparen så stödet åkte på samtidigt. Men stoppet för stödet är motorblocket! Den rundade plattan på stödet stannar mot blocket när mopeden ställs upp på stödet.

Mekanikern i mig reagerade på detta. Kändes så där att ett aluminiumblock ska ta kraften från ett centralstöd. Visst, det fungerar uppenbarligen, men jag kunde ändå inte låta bli att...

...limma på en bit cykelslang som skydd och "stötdämpare" på stödets platta. Nu blev mekanikern i mig harmonisk igen!

Nu blev det dags för drivlinan - kedjan ska dit! Först lossades kedjespännarna så att hjulet kunde dras fullt framåt så den nya kedjan får maximal justermån efter kapning.

Eftersom kedjeskyddet är själva svingarmen går detta inte att lossa eller dela så för att få igenom kedjan måste man utöva lite fiskafänge.
En najtråd stacks in i kedjeskyddet ända till bakdrevet.

Napp! Med najtråden drogs kedjan fram och rundade kedjedrevet. Nu stoppades najtråden i från baksidan och kedjan kunde dras bakåt till bakdrevet.

I kedjeskyddet finns ett inspektionshål och där kunde man nu se att kedjan var spänd när den lades på bakdrevet för att bestämma var den ska kapas.

Så där! Nu är kedjan på drevet och vi har markerat med en klick rödfärg vid vilken rulle den ska kapas. Victoria Luxus ska en kedja med 106 rullar och det stämde precis - jag fick ta bort 14 rullar på min 120-rullars kedja.

Nitskallen är nerslipad och kedjan ligger på skruvstycket med backarna separerade så mycket att niten precis går ner mellan dem. Dornet ligger också redo för uppdraget.

Klart! Första kedjan på 45 år är monterad.
Men framdrevet döljer en hemlis (kommer i ett senare avsnitt)

Kedjelåset är på plats och låsclipset är vänt med öppningen FRÅN rörelseriktningen så att det inte ska petas av om kedjan råkar ta i något när man kör.

Då var det dags för avgassystemet. Kröken sotades ur med en gammal vajer och en borrmaskin.

Ljuddämparen var rejält kladdig och sotig på insidan och ett (av två) hål var helt igentäppt av sot.

Tyvärr så är avgassystemet inte så lättsotat då någon föregående ägare av detta (köpt på en marknad i Tyskland) valde att hårdlöda ihop krök och dämpare.
Mm... nåja - det läcker i alla fall inte i skarven. Får se om jag värmer upp lödningen och drar isär det i framtiden.

I nästa avsnitt ska vi ge oss på gas och broms.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Fredagsfilmen: Nynäsmacken Bromölla 1956

11 kommentarer

Andercz: Jag tror det var ungefär 1974 som bensinpriset gick över en krona litern.. En snabb Googling ger vid handen följande: Så mycket kostade bensinen 1950-2018 i dagens penningvärde År Snittpris...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2022-02

  • Classic Motor 2022-01

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206