Skillnad på etanol och metanol
1 kommentar
56an: Wikipedia berättade en del om Metanol som motorbränsle. Metanol används som bränsle till modellmotorer av glödstiftstyp. Men även inom motorsport är Metanol vanligt som bränsle. I Sverige inom...
Baklampan är klar. Det fanns en del rost som putsades bort. Gummipackningen var i nyskick under smutsen. Fästskruven var dock sönderrostad (sitter i hjulsprutet) och byttes till en ny. Stommen i lampan har varit elförzinkad där rosten hade härjat. Efter putsning så fick stommen en skvätt med silverfärg.
Victoria Luxus har en lite ovanlig modell av omkopplare på styret - i alla fall om man jämför med svenska mopeder. Denna omkopplare var lite trasig men med hjälp av en donator och lite superlim så hoppade den igång.
Victorian börjar vakna till liv! Kabeln är dragen ända upp till styret och en ny glödlampa är monterad. Med batteriladdaren inställd på 6 volt gjordes ett lyckat funktionstest. Lyxigt med äkta glas i linsen!
Framlampans tur. Den nyförnicklade reflektorn gör sitt jobb. Skillnaden mot försilvrade och aluminiserade reflektorer är att nicklet ger ett aningen gulare ljus då nickel i sig är aningen gult i färgen.
Omkopplaren på plats intill växelhandtaget. Som synes har den bara två knappar. "A" är hel- och halvlyse och "B" är tuta. Men var är dödarknappen och hur stänger man av lyset?
Jo - man har en omkopplare till. Detta är "huvudströmbrytaren" på en Victoria. Tjusigt strömlinjeformad för minimalt luftmotstånd. När ratten står rakt fram är lyset avstängt.
Vrider man ratten åt höger så slår man på lyset. Hel- och halvljus styr man sen med omkopplaren vid växelhandtaget.
Men det finns en funktion till - man kan stänga av motorn också. Då vrider man ratten till vänster så kortsluts tändspolen. I detta läge är ratten återfjädrande och så fort man släpper den så fjongar den tillbaka till mittläget. Troligtvis har man gjort så för att man inte ska trampa ihjäl sig vid start om den skulle stanna i dödarläget.
"Hör du Werner - in schweden får man nicht ha en ringglocken på eine moped. Vad vi göra åt detta?"
"jo, Werner - vi tar eine electrische tuta och monterar on das moped!"
"Men Werner - var ska vi placera das tuta?"
"Hm... jo...det var knepisch. Jag har det - vi sätter das tuta på...hrm... das schtötdämpharfäschte!"
"Smart Werner!"
"Tack ska du ha, Werner!"
I nästa avsnitt blir det lite småfix - och första starten. Spännande filmsnutt utlovas!
Kom in i diskussionen
Skillnad på etanol och metanol
1 kommentar
56an: Wikipedia berättade en del om Metanol som motorbränsle. Metanol används som bränsle till modellmotorer av glödstiftstyp. Men även inom motorsport är Metanol vanligt som bränsle. I Sverige inom...
Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.
Undrar om ljusomkopplaren var monterad i Tyskland? Där hade de ju som du (Jim) påpekar ringklocka som på cykel, och då behöver man ju inte knapp för elektrisk tuta.
Hej Robert! Jag vet inte hur det såg ut på de tysksålda mopederna. Kablaget från omkopplaren gå i i ett förborrat hål i styret och detta hål kan man enkelt täcka över genom att skjuta på växelhandtaget lite till.
Men även om man hade en mekanisk ringklocka så behövde man ju kunna växla mellan hel- och halvljus så någon knapp för detta borde det finnas på de tyska mopederna.
Sen har jag sett framlampor till (privatimporterade) italienska mopeder som bara haft halvljus, alltså bara en glödtråd i lampan, men jag vet inte om tyskarna nöjde sig med enbart halvljus.
Hej igen! Nu har jag kollat runt på tysksålda Victoriamopeder och samtliga saknar ljusomkopplaren på styret. Antingen har tyskarna enbart halvljus eller så har ratten på styret flera lägen. Dödarfunktionen (vrida ratten motsols) verkar de ha i alla fall.
Tackar.
Att jag undrar är för att jag har en REX Riva Sport 1961 som är svensksåld. Den har strömbrytare på lyktan men även en ljusomkopplare på styret med hel/halv, tuta och dödare.
Men jag tror att i Tyskland så satt ingen ljusomkopplare på styret, just för att det var ringklocka men också för att Rexmotorn har pysventil för avstängning av motorn.
Men det skulle kunna ha suttit en enkel omkopplare för hel/halv, fast jag inte lyckats att se en bra bild på ett tyskt styre som visar hur det var där.
Kolla runt lite på YouTube och frys filmen så kan du se massor av detaljer.
Ljusomkopplaren som sitter på styret är originalmonterad på bland annat Zundapp Bella från 50 talet och går att få tag på ibland.
Hej BG. Omkopplaren finns i (minst) två versioner - en där kablarna ska gå ut rakt in i styret samt en där kablarna ska gå ut på sidan och ligga utanpå, och längs med, styret.
Den senare har då en öppning i höljet på ena sidan.
Det stämmer att de Tyska Victoriorna verkar sakna omkopplaren vid växelhandtaget, min har i alla fall bara den i mitten av lampkåpan. Men hade ingen aning om att den agerade dödare med! Roligt!
Victoriamotorerna måste vara så jäkla driftsäkra att det krävs både dödare och pys för att få stopp på dem!