50 felfria mil

Hipp, hipp, hurra! Idag slog Victorians mätare om till 50 mil. Inte mycket på de 45 år jag har haft mopeden, men hyfsat med tanke på att jag startade den för första gången i mars! Notera att styret numera har korrekt kalsongblå kulör.

50 felfria mil

Publicerad

Idag så hände det - min Victoria har passerat 50-milastrecket. Mopeden som har stått mellan 1976 och 2021 har fått sträcka rejält på...hrm...hjulen sedan den väcktes ur sin mångåriga dvala. "Vickan" som den nu fått heta har skött sig exemplariskt så här långt. Inte ett enda haveri - inte ens en misständning, och hon startar alltid på första trampet.

Så idag blev det 50-mila service. Eller rättare sagt - första oljebytet efter renoveringen. Jag har pillat, smort och justerat löpande under dessa 50 mil, men inte gjort något oljebyte. Oljan såg väldigt fin ut och saknade både glitter och mörka partiklar. 3,6 deciliter ny olja fylldes på och Vickan är klar att köras ordentligt. Nästa service ska inte göras förrän om ett par hundra mil.

Fast när jag säger "50 felfria mil" så är det en liten sanning med modifikation för visst har det hänt några småsaker under dess 50 mil. Hastighetsmätaren behövde ett nytt kugghjul efter några få mil, bensinkranen var lite tilltäppt så att motorn hackade till om man låg länge på fullgas.

Men det största som har hänt var när det blev stopp i ljuddämparen.

Saken är den att avgassystemet, som är inköpt begagnat på en marknad i Tyskland, är hårdlött till en enhet. Någon tysk mopedist ville tydligen ha heltätt mellan krök och ljuddämpare och hårdlödde ihop dessa. I och med denna åtgärd blir det lite svårsotat...

 Kröken har jag sotat med en vajer i borrmaskinen och insats och päron har skruvats loss och tvättats rena. Men främre delen av ljuddämparen har jag inte kunnat komma åt (ska värma isär delarna när jag fyllt på gas i svetsen) och för en tid sedan så lossnade större sotkakor i dämparens främre regioner och dessa flagor blåste snabbt bakåt och täppte till de två hål som finns i dämparens mellanvägg. Maxfarten reducerades i ett huj till drygt 20 km/t.

Detta inträffade typiskt nog när jag under en åktur hamnade bakom en rullskidåkare vilket framgår av den förnedrande filmsnutten nedan...

Nåja - efter sotning (tömning på flagor) gör Vickan närmare 35 km/t på plan mark igen.

Någon tysk mopedist tyckte att det var bäst att hårdlöda ihop kröken och ljuddämparen.

Tätt måhända - men väldigt svårsotat, vilket en dag fick skämmiga konsekvenser.

Första oljebytet! Den gamla oljan var smuts- och glitterfri.

Slurp! 3,6 deciliter färsk olja fylldes på. Vickan har fått sin första service!

On
Off

4 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Fredagsfilmen: Nynäsmacken Bromölla 1956

11 kommentarer

Andercz: Jag tror det var ungefär 1974 som bensinpriset gick över en krona litern.. En snabb Googling ger vid handen följande: Så mycket kostade bensinen 1950-2018 i dagens penningvärde År Snittpris...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2022-02

  • Classic Motor 2022-01

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206