Apropå förbränning...

Hur får man till en effektiv förbränning i både vedpannor och Volvomotorer?

Apropå förbränning...

Publicerad

Ibland spiller ens intressen över på annat. Vad har motorer gemensamt med vedeldning? Jo, man omvandlar kemiskt bunden energi till värmeenergi. Vi värmer vårt hus med ved och värmepump. Häromdagen såg jag att ett vedträ stack upp ur snön utanför huset.

Men var det ett vedträ? Visserligen går vi här med vedkorgarna och det händer att vedträn ramlar ur. Men några meter från detta vedträ hade vi beskurit träd i höstas. Alltså kunde detta "vedträ" lika gärna vara en genomsur träbit som legat ute i snö i veckor och sörplat i sig fukt.

När är det ju så att om man vill få till en ren och effektiv förbränning - oavsett om det är en motor eller en vedspis - så måste det finnas tillräckligt med syre och enbart brännbara ämnen. Här talar man om stöckiometrisk förbränning vilket är ett idealtillstånd där de brännbara ämnena (bensin, diesel - eller ved) och luftens syre ska gå jämnt upp vid förbränning.

 Ger man veden för lite syre (tilluft) så sker samma sak som att köra bilen med utdragen choke. Det uppstår en massa sot och oförbrända ämnen i skorstenens rökkanaler som dels kunde gjort nytta i brasan, dels kan ställa till med sotbrand eftersom de inte brunnit klart.

Tillbaka till mitt upphittade vedträ - ska jag slänga in det i vedspisen? Grejen är den att ved bör ha en fukthalt som ligger under 20 procent vilken den uppnår om den får torka utomhus under vår och sommar och därefter hamnar i vedboden innan höstens regn och rusk. Om den här "pinnen" har legat ute i snön i veckor så lär den vara genomsur och därmed kyla ner förbränningen som därför bidra med mycket oförbränt.

Sagt och gjort, det presumtiva vedträt lades först på vågen som visade på 402 gram. Sen fick det ligga och torka nära vedspisen och kontrollvägdes med några dagars intervall. Jodå, detta var rena bantningskuren. Efter ett par veckor hade vedträt minskat i vikt till 270 gram. Det betyder att 132 gram vatten hade dunstat. Det motsvarar 1,3 deciliter vatten som skulle kokat bort i brasan och kylt flammorna.

Detta var alltså inget vedträ som legat torrt i vår vedbod utan en bit av ett nybeskuret träd. Vågen avslöjade obarmhärtigt fukthalten!

Det som inte förbränns i motorn eller i vedpannan hamnar avgasrör och skorsten. I det senare fallet kan detta dessutom leda till sotbrand eftersom det fortfarande är brännbart.

Den upphittade pinnen fick genomgå en "bantningskur" i värmen från vedspisen. När jag hittade den i snön vägde den 402 gram. Nu väger den 270 gram!

För att exemplifiera: Här har vi hällt upp lika mycket vatten som avdunstat ur pinnen - 1,3 deciliter. Denna mängd vatten låg alltså gömd inne bland träets fibrer och cellkärnor och skulle kylt brasan rejält!

On
Off

4 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Koppla in instrumentpanel på Yamaha DT 50 MX

3 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Emil! Det du behöver är en givare till tempmätaren men eftersom en vattenkyld motor går svalare än en luftkyld så skulle en givare från DT 125 visa överhettning när din DT 50 har...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2022-02

  • Classic Motor 2022-01

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206