Vibrerande ekerfälgar

Fråga

Hej Jan

Vilka kan åtaga sig att justera ekerfälgar? Jag har lite obalans i framvagnen när bilen passerar 90 km. Kan det även ha att göra med att innerslangarna är lite för stora för dom ligger lite veckade inuti däcket. Slangarna passade bra till de diagonaldäck jag hade tidigare, men när jag lade på radialdäck så uppstod detta fenomen.

Sune

Svar

Hej Sune!

Min erfarenhet är att problem med obalans ofta märks i hastigheter runt 100 men att det inte ska vara något problem att få bra balans på ekerhjul om bara däcksverkstaden förstår hur dom ska göra. Obalans i ekerhjul verkar dessutom oftare beror på att däckfirman har balanserat hjulen fel än på att fälgarna behöver riktas. Nu finns det olika typer av ekerhjul och är det sådana som skruvas fast med vanliga hjulbultar är det inget problem. Vilken däcksverkstad som helst kan balansera sådana med bra resultat. Är det däremot hjul med centrumkoppling är det lite knivigare. Här på hemsidan under rubriken Tips & Trix finns en artikel som beskriver hur man balanserar ekerhjul med centrumkoppling. Klicka här för att läsa artikeln.

Jag har balanserat hjulen på flera olika bilar på det sättet med väldigt bra resultat. Lika bra balans som i vardagsbilens moderna lättmetallfälgar. Har du inte tillgång till ett gammalt nav och en centrummutter brukar det trots det gå att montera hjulen i däcksfirmans balanseringsapparat så att man slipper obalans. Det viktiga är att invändigt centrera fälgen på en invändig kona och att på yttersidan centrera den på en utvändig kona. Går inte det att få till så kan en del verkstäder balansera framhjulen på plats på bilen och eftersom fälgen då sitter monterad på navet brukar balansen bli bra. Det är ju fram obalansen märks mest. Om du inte kan hitta något företag lokalt som kan hjälpa dig så finns till exempel Ekerhjulservice i Bromma som är specialister på ekerhjul och säkert kan hjälpa till både med balansering och eventuell riktning av dina hjul. Ekerhjulservice har telefon 08-265934. Lycka till!

Janne Andersson

Rulla till toppen