Strömlös Prelude

Fråga

Hejsan, Jag har en fråga angående min Honda Prelude. Mitt bilbatteri laddar ur sig hela tiden, generatorn är nybytt, och jag har ingen extra utrustning som skulle kunna snåla på elen.

Jag är ingen mekaniker, jag är datornörd. Kan ni/du ge mig några tips om vad det kan vara?

mvh: Daniel

Svar

Har du en väldig tur så är det batteriet själv som är orsaken. Kolla om batteriet laddar ur sig om du lyfter av ena batteripolen. Om så är fallet är batteriet slut och måste bytas.

Du kan även felsöka på följande sätt om du misstänker att det är något i bilens elsystem som krånglar: Lyft på batteriets pluspol och koppla in ett universalinstrument mellan pluskabeln och batteripolen. Ställ instrumentet på strömmätning (A, mA) och läs av värdet. I idealfallet ska det bara vara några få milliampere (milli = 1/1000-del), men om det är flera hundra milliampere har du definitivt något som drar ström.

Ta nu ur en säkring i taget tills du hittar en säkring där mätaren går ner på noll – kolla i instruktionsboken vad den säkringen är inkopplad till och sök vidare där. En klassiker är lampan i handskfacket eller bagaget! Dessa lampor syns ju inte när luckan är stängd och om kontakten är trasig kan de dra ur batteriet. Du kan exempelvis känna om lampan med omnejd redan är varm direkt när du öppnat luckan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen