Flintan tänder men startar inte

Fråga

Hej.

Jag har en Husqvarna med flinta-motor (tror jag). Den tänder men vägrar starta och gå riktigt. Jag har justerat brytarspetsarna mer än 40gånger. Förgasaren är rensad.

Jag har försökt springa i gång den, men den tänder bara ibland. Den låter som den vill så gärna starta, men sedan händer inget. Jag har justerat luftskruven utan resultat. Tacksam för alla tips.

mvh Nicklas

Svar

På bilden ser du en Flinta-motor med Monark-kåpa, lämpligen placerad på en sten som jämförelse. (det övre objektet är motorn) Sitt smeknamn har motorn fått av sin kantiga form. Officiellt hette den Husqvarnas E-modell.

Att en motor beter sig som du beskriver kan bero på flera saker. Tändningen är väl den troligaste orsaken. Brytaravståndet på en Flinta ska vara 0,3 – 0,35 millimeter och förtändningen (kolvens läge innan övre dödläget) ska vara 2 – 2,5 millimeter. Om dessa parametrar är rätt kan orsaken vara smutsiga brytarkontakter, defekt kondensator och/eller tändspole.

Kolla även att det finns en krysskil i svänghjulsnavet! Om denna saknas kan hela tändsystemet komma ur fas. Om ditt tändsystem är friskt ska det kunna leverera en gnista på 5 – 10 millimeter.

En annan orsak till problemen kan vara att packboxarna på vevaxeln har torkat och spruckit sönder. Då tappar man vevhuskompressionen och i bästa fall går motorn igång efter en kraftig rullstart för att sedan stanna vid minsta belastning.

Luftskruvar påverkar bara tomgången, och hur fel den än står ska motorn gå att starta, fast med orolig tomgång. En mopedmotor kan man faktiskt köra utan förgasare – jag har själv provat med att stoppa ner bensinslangen direkt i insuget och ställt kranen på ”sakta dropp”. Motorn rusar och tjuter, men den startar och går! Kolla även att kolvringarna inte har fastnat i kolven.

Jim Lundberg

Rulla till toppen